Menu Zavřít

Kdo pozdě chodí

9. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Evropské domény

BRAND24

PRAHA (hat) – Prověřování českých žádostí o registrace evropských internetových domén jde pomalu. Na vyřízení stále čeká přes čtyři tisíce žádostí z první fáze projektu Sunrise, po spuštění druhé fáze k nim přibylo více než dva tisíce dalších. Českým subjektům bylo prozatím uděleno pouze 47 domén s koncovkou .eu, devět žádostí bylo zamítnuto a k 1160 žadatelé nedodali požadované dokumenty.
„Je zde relativně málo vyřízených žádostí, což je dáno rychlostí, s jakou byly příslušné dokumenty posílány. Celkový počet žádostí je však srovnatelný například s Rakouskem, Belgií, Španělskem nebo Dánskem,“ komentoval situaci Tomáš Maršálek, člen představenstva správce evroské domény společnosti EURid. Nejvíce již ověřených žádostí, přes 5765, mají němečtí žadatelé, za nimi následuje Francie s 2664 udělenými doménami.
Přednostní právo na evropské domény měli v první fázi registrací veřejné instituce a majitelé zapsaných ochranných známek. V druhé fázi mohou o evropské domény žádat všichni, kdo jsou schopni doložit nějaký vztah k požadované doméně (například totožný název firmy, vytvoření uměleckého díla se stejným názvem, či existenci obchodní značky). I v této fázi je nutné dodat dokumenty, které tento vztah potvrzují. „Jakákoliv chyba může způsobit zamítnutí žádosti o registraci,“ upozorňuje Jan Hájek, ředitel společnosti Explorer, která je jedním z českých registrátorů domén.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).