Menu Zavřít

Kdo je, a kdo není agentem?

4. 11. 2009
Autor: Euro.cz

(EURO 44/2009)

V článku Jana Schneidera Agent prezident a ujo od kontrášů (EURO 44/2009) je formulace: „Klaus byl opravdu prvním českým prezidentem, který navštívil Rusko. Je více věcí, které měl Havel udělat, a neudělal.“ Ve stejném čísle týdeníku EURO v článku Kdo je, a kdo není agentem? tentýž autor píše: „Klaus jako první polistopadový prezident navštívil Rusko. Nebyla to jeho chyba. Měl být druhý.“
Uvádím oficiální návštěvy (československého a českého) prezidenta Václava Havla v Sovětském svazu a Ruské federaci (jak si každý může přečíst na http://www.vaclavhavel.cz/): 26. 2. 1990 Moskva (Svaz sovětských socialistických republik); 6. 6. 1990 Moskva (dtto), Politický poradní výbor Varšavské smlouvy; 31. 3. 1992 Moskva, Ruská federace; 8. 5. 1995 Moskva (dtto), 50. výročí konce druhé světové války.
Do redakce týdeníku EURO se dostavila zlá vůle? Úpadek? Moc vodky?

Ivo Mathé, ivo.mathe@amu.cz

Moje formulace v jednom ze dvou zmíněných článků byla skutečně zčásti nepřesná. Dle mého soudu však nebyla návštěva českého prezidenta Václava Havla v květnu 1995 první oficiální českou prezidentskou návštěvou Ruska (prezident – prezident), ale návštěvou českého prezidenta republiky oslav konce války konaných v Rusku. Vyvozovat nějaké vztahy Václava Klause a KGB po jeho oficiální prezidentské návštěvě Ruska je tudíž ještě absurdnější, jestliže Václav Havel tam byl předtím porůznu čtyřikrát, a žádné podezření nevzniklo. Absence logiky v blogerově podezřívavém textu je díky vaší střízlivé poznámce ještě výraznější.

BRAND24

Jan Schneider, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).