Menu Zavřít

Každý zvlášť

16. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Privatizace dolů

BRAND24

Privatizace Severočeských dolů (SD) a Sokolovské uhelné se od sebe pravděpodobně oddělí a vláda o nich bude rozhodovat zvlášť. To se očekává od koaliční schůzky, k níž by mělo dojít v pondělí 19. ledna. Jednání o hnědouhelných firmách nevedlo v uplynulém týdnu k žádnému výsledku. Ministr vnitra Stanislav Gross údajně všechny tři uchazeče o SD označil za rizikové z bezpečnostních hledisek, nicméně neuvedl pro toto tvrzení žádné argumenty. Gross a zřejmě i premiér Špidla navrhují zastavit privatizaci Severočeských dolů. Stejného názoru jsou i lidovci.
Oproti tomu ministr financí Sobotka chce pokračovat v jednání, ale jen s tím uchazečem, kterého doporučí meziresortní komise, což budou pravděpodobně Škrobárny Brno za nimiž stojí slovenská skupina J&T. V případě ukončení tendru by chtěl hned zahájit novou soutěž.
Unionisté by chtěli vyjednávat ze všemi a Karel Kühnl požaduje po Grossovi doložení jeho tvrzení o bezpečnostních rizicích. Podle všeho ale záminkou k zastavení tendru má být nabízená cena, která v případě všech uchazečů nedosahuje spodní hranice odhadu, tak jak jej provedli znalci z CDI, dceřiné společnosti České spořitelny. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dokonce minulý týden prohlásil, že prodej za nižší cenu by mohl být považován za nepovolenou státní pomoc. Nyní činí nabídky J&T a Penty 6,83 miliardy, přičemž Penta nabízí o milion více a oba uchazeči jsou ochotni o navýšení dále jednat. Odhad CDI je dán rozmezím 7,5 až 10,74 miliardy. Při ocenění však nebyla brána v úvahu omezení požadovaná vládou, tedy závazky zaměstnanosti a příspěvky do regionů. J&T, která se již dříve spojila se společností International Power minulý získala v minulých dnech dalšího spojence. S financováním transakce jí má pomoci skupina PPF.
Zastavení prodeje přitom povede ke spekulacím, zda tím není opět zvýhodňován mostecký Appian, protože ten v současnosti zjevně není schopen cenové soutěže a prodej Severočeských dolů by pro něj znamenal začátek velmi tvrdého konkurenčního boje, v němž by nemusel obstát.
V případě Sokolovské uhelné však žádné větší potíže momentálně nehrozí. Nikdo z politiků nemá výhrady proti prodeji dolů manažerské společnosti Sokolovská těžební, v niž hraje rozhodující roli František Štěpánek.
Své manažery podpořili i odboráři a podporu tomuto řešení vyslovila i zastupitelstva všech obcí v regionu, stejně tak jako vedení Karlovarského kraje. Jediným problémem je, že ani zde nabídka nedosáhla výše odpovídající státem objednanému odhadu. Štěpánek totiž nabídl 2,1 miliardy, zatímco odhad je mezi 2,5 a 5 miliardami korun. Jak uvedl zdroj blízký Sokolovské těžební, je Štěpánek připraven navýšit nabídku, ale hodlá tvrdě vyjednávat, protože součástí podnikatelského záměru jsou i každoroční dotace do obecních rozpočtů a příspěvek kraji, které dosahují dohromady během příštích deseti let 764 milionů. Pokud by tento závazek zmizel, mohl by okamžitě přidat na ceně zhruba čtyři sta milionů. Sokolovská těžební navíc musí počítat s tím, že bude muset nabídnout odkup akcií a vyplatit značnou částku zejména Metalimexu ze skupiny OKD za jeho 36 procentní podíl. Tento zdroj upozornil, že by bylo možné, pokud se zmíněná pondělní koaliční schůzka rozhodne prodat Sokolovskou uhelnou, ukončit jednání o navýšení ceny ještě v tomto týdnu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).