Menu Zavřít

Každý svého Ukrajince

3. 3. 2014
Autor: Redakce

Rychlé tužky na tomto místě přesně před měsícem kritizovaly novopečeného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka za nečinnost v otázce Ukrajiny. Po pravdě je třeba přiznat, že od té doby se český šéfdiplomat pochlapil.

O víkendu si kupříkladu pozval na kobereček ruského velvyslance a dal mu náležitý „kartáč“. Prezident Miloš Zeman oproti tomu „naprosto rozumí“ zájmům ruské iredenty na Krymu. Ano, tentýž Zeman, který sudetské Němce kdysi označil za „Hitlerovu pátou kolonu“.

Jako by jejich touha po přimknutí se k říši byla principiálně něco odlišného od obyvatel Balaklavy, kteří vítali ruské vojáky jako osvoboditele. Němce bylo třeba udržet v Československu silou, ale Rusům, těm my „rozumíme“.

Historické příměry ovšem nikam nevedou a je třeba přemýšlet, co pro Ukrajince udělat. Zaorálek navrhl zrušení víz, což není špatný nápad. V Česku žije přes 100 tisíc Ukrajinců a jsou z těch cizinců, kteří u nás „drží hubu a krok“.

Jinými slovy dřou za často mizerné platy a nestěžují si. A vzhledem k tomu, že podle průzkumů peníze ve velkém posílají domů jako tzv. remitentu, může pro Ukrajinu udělat něco každý z nás, aniž by rozdával almužny nebo rozumoval nad systémově vyváženým řešení a dlouhodobou perspektivou.

První praktická rada by mohla znít takto: chcete –li udělat něco pro Ukrajinu, nechte si byt uklidit od Ukrajinky nebo si na nové obkladačky najměte jejího manžela. Vězte, že vaše peníze skončí na Ukrajině. A možná poslouží lépe, než kdejaká charitativní sbírka.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Drdol jako kýč

Amazon v chalátu

BRAND24

Operace doktora Cvacha


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).