Menu Zavřít

Každý stý je expert

26. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Počítačová gramotnost

BRAND24

PRAHA (ČTK) - Dvě třetiny tuzemské dospělé populace si myslí, že umí pracovat s počítačem, všestranně ovládat PC však umí jen 27 procent lidí. Počítačových expertů se znalostmi na profesionální úrovni je necelé jedno procento. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro ministerstvo informatiky.
Průzkum, který je unikátní počtem oslovených lidí a šíří obsažené problematiky, zahrnul celkem šestnáct tisíc lidí. Aby jeho účastník vyšel z průzkumu jako počítačově gramotný, musel prokázat znalost základních pojmů z výpočetní techniky, schopnost ovládat počítač, pracovat s textovým editorem, tabulkovým kalkulátorem, grafikou a internetem.
Vysoko nad průměrem se s počítačovými dovednostmi umístily specializované profese, například právníci (67 procent), učitelé na vysokých školách (57 procent), policisté, hasiči a vojáci (52 procent) nebo státní úředníci (45 procent).
Průzkum chce ministerstvo využívat například pro vyhlašování dotačních titulů či ke srovnání s ostatními zeměmi EU, kde však zatím projekt podobného rozsahu nevznikl. Údaje budou využívat i ostatní ministerstva a regionální samospráva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).