Menu Zavřít

Kandidát s titulem za dva a půl roku

16. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Volba ředitele ČT

BRAND24

Diskuse okolo potřebného vzdělání jednoho z kandidátů na post ředitele České televize (ČT) Jana Svobody sílí. Někdejší šéf marketingu Primy totiž Radě ČT předložil jako důkaz o absolvovaném vysokoškolském studiu diplom MBA z Nottingham Trent University.
„Netvrdím, že mám české vysokoškolské vzdělání. Já ho nechci, netoužím ani po nostrifikaci. Kdyby rada napsala, že chce české vysokoškolské vzdělání, tak se nehlásím. Vystudoval jsem Nottingham Trent University, mám prestižní diplom,“ vysvětluje Svoboda.
Skutečnost má ale poněkud širší základy. Svoboda je totiž absolventem Brno International Business School (BIBS). Diplom z britské univerzity tak získal pouze na základě dohody s českou vysokou školou. Přesto tvrdí, že „drží vzdělání z Anglie, ne z Čech“.
Rada ČT nakonec Svobodovo vzdělání jako vysokoškolské uznala, pochybnosti ale přetrvávají. Svoboda měl totiž před absolutoriem MBA na brněnské škole pouze maturitu. „K přijetí ke studiu jsou nutné dvě podmínky, buďto máte bakaláře nebo magistra, nebo jakýkoli jiný typ vysokoškolského vzdělání. Druhá varianta je, že máte výjimku na základě dostatečných manažerských schopností – track recordů (absolvovaná historie podnikání) – a to jsem splnil, protože od osmnácti podnikám. Oni mi dali výjimku, přijali mě a na základě toho jsem udělal titul MBA,“ vysvětloval Svoboda.
Svobodův problém znovu otevřel diskusi o uznávání vzdělání v České republice. Klasické denní magisterské studium trvá pět let. Titul MBA se ale dá třeba na BIBS získat za dva a půl roku. „Pro studenty, kteří chtějí výuku méně často a mohou studovat i během týdne, nově nabízíme i variantu s výukou jednou za dva měsíce se čtyřdenními bloky od čtvrtka do neděle,“ píše se na webových stránkách BIBS. Škola nabízí i zkrácené jednoroční absolutorium.
„MBA není titulem udělovaným podle zákona o vysokých školách,“ vysvětluje Kateřina Savičová z odboru vnějších vztahů ministerstva školství. V některých případech – podle Savičové výjimečně – může jít o zahraniční titul spojený se získáním zahraničního vysokoškolského vzdělání. „Rovnocennost zahraničního vysokoškolského vzdělání se vzděláním absolventa magisterského studijního programu v České republice se pak dokládá rozhodnutím o uznání vystaveným veřejnou vysokou školou podle zákona o vysokých školách,“ dodává Savičová. Na přímou otázku, zda je Svobodův titul z BIBS skutečně uznaným vysokoškolským vzděláním, ale neodpověděla.
„Rada nestanovila, zda má mít kandidát české vysokoškolské vzdělání,“ brání se Svoboda. Přesto, že to veřejně popírá, má za zády někdejšího šéfa z Primy Martina Dvořáka, respektive Dvořákova přítele Romana Janouška. Přesvědčovat Radu ČT o „ryzosti“ jeho vzdělání mu navíc pomáhá i rektor BIBS Miloslav Keřkovský.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).