Menu Zavřít

Kamera místo oka

24. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Medicína

Lékaři na Moorfieldské oční klinice v Londýně voperovali dvěma britským pacientům s chorobou sítnice bionické oko. Nemoc nazývaná retinitis pigmentosa postupně vede ke slepotě a zatím pro ni není známa žádná léčba. Experti doufají, že se experiment zdaří a že tento způsob léčby přinese naději lidem, kteří by jinak přišli o zrak. Bionické oko s názvem Argus II funguje díky telekameře, která předává radiový signál maličkému receptoru a elektronickému zařízení umístěnému na úrovni sítnice. Elektrody tohoto zařízení stimulují zbývající nervy sítnice a umožňují, aby signál procházel zrakovým nervem a dostal se do mozku, kde je dešifrován a přeměněn v obraz.
Odborníci předpokládají, že přístroj dokáže obnovit zrak na jeho velmi nízké úrovni. Není jisté, zda oba pacienti, jimž byl přístroj voperován, budou opět vidět. Prozatím je cílem lékařů to, aby mohli rozlišovat mezi stínem a jasem.

BRAND24

Pojmy
Bionické oko - Umělé, elektronické oko, napojené na kameru. Ta odesílá signály přes elektrody a nervy do mozku.
Retinitis pigmentosa - Choroba, při níž se postupně rozpadá sítnice, a tím nastupuje zhoršení zraku až slepota. Postihuje jednu z 3500 osob.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).