Kalina

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Podnik známého šéfkuchaře spojuje Francii, Česko a víno Spolumajitel a šéfkuchař stejnojmenné restaurace Miroslav Kalina měl své věrné zákazníky z řad byznysmenů ještě předtím, než se stal díky pořadu MasterChef dalším z televizních šéfkuchařů.

Může za to určitě nejen jeho originální a moderní propojení francouzské a české kuchyně, ale mimo jiné důraz na „velká“ francouzská vína, která rádi pijí právě „velcí kluci“. A možná také fakt, že „velké“ jsou v Kalině i ceny.

Kalina mívá dvojí menu, denní a stálé, plus různé speciality jako třeba chřest. Denní menu je logicky jednodušší a také levnější, zatímco v a la carte nikdy nepřehlédnete francouzskou sofistikovanost, již se moc nevyplatí napodobovat doma. Svou poslední hostinu v podniku jsem začal sytě zeleným pórkovým krémem se žloutkovým gelem. Krémově hebká polévka chutná zhruba tak, jako vypadá: sytě a čerstvě pórkově. Žloutkový gel jí dodává vláčnou hutnost, aniž by ale byla těžká a zabila ve vás veškerý hlad.

Hovězí tatarák z piemontského plemene fassone jen dokazuje, že Kalinova slabost pro Francii neznamená, že menu neudělá radost i milovníkům Itálie. Jen by personál mohl umět fassone správně i vyslovit, nejde o příliš komplikované slovo. V Piemontu se nasekaný tatarák z fassone jmenuje battuta a klidně se přiznám k menší závislosti. V Kalině maso nesekají, ale krájejí; naštěstí ale také na větší kousky, takže vynikne jeho delikátní chuť, již ještě zvýrazní lanýž a lehká parmazánová pěna.

Tu bohužel v podstatě zabil číšníkem doporučený německý ryzlink. Samo o sobě jistě dobré víno, poměrně kyselý ryzlink ale prostě nemůžete párovat s jemným delikátním hovězím. A zvlášť ne v luxusním podniku, co má víno přímo v názvu a dělá i vinnou edukaci.

V Piemontu tatarák z fassone párují s místním arneis, jinde třeba s veltlínem – a dobře vědí proč.

Úplně také nechápu, proč steak v Kalině stojí 1190 korun a telecí brzlík téměř 900 korun.

Šéfkuchař je jistě umí dokonale, to ovšem i ostatní špičkoví šéfkuchaři. Pokud jde ale o součást příběhu, je samozřejmě vše v pořádku.

Kuře nadívané kachními foie gras s lanýžem je čirá radost, a to včetně nekomplikovaného bílého z Rhôny. Jemné kuřecí, které mívá nebezpečné sklony k suchosti, prostě naplníte tučnými foie gras, „opepříte“ lanýžem a výsledkem je krásně šťavnatá a chuťově plná delikatesa.

Kalina Cuisine & Vins ? Dlouhá 12, Praha 1 ? t: 222 317 715 ? e: info@kalinarestaurant.cz ? www.kalinarestaurant.cz ? šéfkuchař: Miroslav Kalina

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Známé tváře a volby: Které známé osobnosti podporují ANO, KSČM, či ODS?
Chcete půjčku vyřídit online?
Jaký má vliv sdílené ubytování na českou ekonomiku?
Po svatbě vás vyřizování na úřadech nemine!
Máté nízké příjmy? Do penze odejděte už v prosinci
Auta
Příval malých crossoverů na český trh nebere konce. Dnes…
Plug-in hybridní kupé Polestar 1 není Volvo a vyrábět se bude v Číně
Končí norská elektrická pohádka? Na těžké Tesly se má vztahovat daň téměř 200 tisíc
Sportovní Mazda s motorem Wankel? Problémem není technologie, ale byznys
Polestar dnes představí své první auto. Bude to čtyřválcové plug-in hybridní kupé
Technologie
Už i pevným diskem se dá špehovat, funguje jako mikrofon. Hrozba pro bezpečnost
Podruhé a lépe. Surface Book 2 je rychlejší, lépe vybavený a může být zcela tichý
Netflix má již 104 milionů předplatitelů. Příští rok hodlá do obsahu nacpat 8 mld. dolarů
Windows 10 Fall Creators Update: jen malé a někdy nedotažené novinky [recenze]
Bez LTE, zato s Wi-Fi. Praha nabídne v metru bezplatný internet
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít