Menu Zavřít

Kalhoty na elektřinu

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Takzvané chytré tkaniny přizpůsobují tvary oděvů potřebám zákazníka

BRAND24

Nákup oblečení je pro jednoho vášní, pro jiného utrpením. Pokud patříte ke druhé skupině, a navíc nemáte zrovna konfekční postavu, jistě oceníte vývoj takzvaných chytrých tkanin. Vyhlídky vypadají opravdu slibně. Představte si, že vyberete pouze přibližnou velikost svršku, a přitom budete mít jistotu, že vám padne jako ulitý. Například kalhoty se totiž automaticky přizpůsobí vašim mírám. Stačí je zapojit do zásuvky…
Firma Philips, gigant mezi výrobci spotřební elektroniky, si nechala technologii na výrobu takové tkaniny patentovat. Koncept funguje zhruba takto: do konvenční textilie jsou vpletena vlákna „umělých svalů“, tedy inteligentních kovových slitin s tvarovou pamětí (SMA), jež se po připojení ke zdroji energie smršťují. Vlastnosti materiálu lze usměrňovat vplétáním vláken dle různých matic – například nohavice hi-tech kalhot mohou měnit tvar na základě jiného vzorce než horní část. Vlákna udávají oblečení i další zajímavou vlastnost. Působením lidského tepla disponují i „samožehlicí“ schopností. Za jak dlouho se dostanou první vzorky do prodeje, firma zatím neupřesnila.
Možná se podivujete nad tím, že se výrobce elektroniky angažuje v oděvním průmyslu. Není to však poprvé, co Philips do tohoto odvětví nakoukl. V minulém roce představil na přehlídce IFA tkaninu s označením Lumalive, jež v sobě integruje technologii LED. Prostřednictvím řídící jednotky o velikosti mobilního telefonu umožňuje tato textilie zobrazovat světelné vzory, písmena nebo animované sekvence. Po zhasnutí přitom vypadá jako běžná látka. Čtvercové panely o hraně 20 cm, jež mohou být implementovány do bundy či třeba potahu gauče, jsou vyplněny diodami v modré, červené a zelené barvě. Šťávu dodává Li-ion baterie, upload je možný přes smartphone nebo osobní počítač.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).