Menu Zavřít

K čemu je řidičák pro dozorčí radu

12. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Nový studijní program připraví na členství ve správním orgánu

Český institut členů správních orgánů nedávno přinesl do světa manažerského vzdělávání novinku - Národní certifikační program studia corporate governance (správy a řízení společností). Skupina manažerů se v něm zdokonaluje ve své roli člena představenstva či dozorčí rady obchodní společnosti.
Správa společnosti velmi liší od operativního řízení, používá jiné nástroje a vyžaduje znalosti a schopnosti, které jsou k manažerským kompetencím nadstavbové. Právě zvláštní studium může zájemce připravit na zvládnutí správních procesů, které jsou klíčové pro rozvoj podnikání jejich firmy. Správa společností vyžaduje od členů představenstev a dozorčích rad podstatně odlišný soubor znalostí a dovedností, než jaké jsou předávané v rámci standardního manažerského vzdělávání. Tématicky studium nesupluje klasické manažerské vzdělávání, ale rekvalifikuje jejich absolventy pro úspěšný výkon funkce člena správního orgánu v oblasti moderní corporate governance na úrovni obdobných rekvalifikačních programů v zahraničí.
Mnoho firem na nepřipravenost členů správních orgánů v minulosti doplatilo. K pádům gigantů jako Enron či Parmalat přispěly z velké části chyby v práci správních rad. Výčet domácích omylů ve jmenování do představenstev a dozorčích rad lze poměrně přesně změřit výškou bilance České konsolidační agentury a jejích předchůdců.

Šest modulů.

Studium se skládá z šesti dvoudenních modulů, které mají měsíční frekvenci. Součástí je také stáž v představenstvu některé renomované firmy. S institutem na programu odborně spolupracuje například Škoda Auto, Česká spořitelna, Český Telecom, Frantschach Pulp & Paper nebo státní agentura CzechInvest. Tyto společnosti podporují připravu odborníků pro profesionální správu společností v České republice.Uznávají program jako platformu pro aktivaci řádné praxe správy společností a vytvoření sítě profesionálních členů představenstev a dozorčích rad.
Významná je také možnost výměny znalostí. Cílem partnerství je mimo jiné sdílení zkušeností z práce statutárních orgánů firem s účastníky studia. V rámci vybraného výcvikového modulu programu zpřístupní zúčastněné firmy účastníkům programu metody, postupy a praxi procesu správy společnosti.

BRAND24

Květen, pak září.

Koncept i obsah programu, který vychází z dlouholetých zkušeností týmu poradenské společnosti CG Partners, je plně srovnatelný s programy NACD a IOD (amerického a anglického institutu ředitelů), ale vychází z potřeb lidí ve správních orgánech našich firem. Platnost certifikátu CIoD studia v corporate governance v zahraničí je v současnosti v jednání. Prozatím jde o dokument určený členům představenstev a dozorčích rad firem působících v České republice.
Národní certirfikační program stojí zhruba třicet procent z ceny programů MBA či srovnatelných zahraničních kursů. Akcionáři firem tento způsob vzdělávání chápou jako rychle a vysoce návratnou investici do lidí, kteří spravují jejich vlastní majetek. A firmy na trhu to dobře vědí, proto byl o první běh projektu zájem. Takový, že druhý cyklus zahajuje institut již v polovině května. Třetí možnost přihlásit se do programu bude patrně v září. Další běhy programu jsou nutné pro to, aby stále více členů správních orgánů dostalo šanci posílit své schopnosti vytvářet přidanou hodnotu pro investory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).