Menu Zavřít

Jubilejní vrtulník

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Aero Vodochody

BRAND24

Aero Vodochody minulý týden dokončily 150. vrtulník Sikorsky S-76 pro americkou společnost Sikorsky Aircraft Corporation (SAC). Aero tyto helikoptéry montuje již sedmým rokem; původně je firma sestavovala jen z dodaných dílů, nyní však více než třetinu z 8500 komponentů produkuje sama. Peter Ondro, prezident Aera, tvrdí, že objem produkce z firemního programu S-76 rok od roku roste: „Přestože v současnosti procházíme obdobím změn, letos jsme se zavázali dodat o třetinu více strojů než v roce 2006.“
Aero pro amerického odběratele montuje vrtulníky bez motoru, vrtule a rotoru a závěrečných úprav kabiny. Kromě vlastních dílů k tomu používá součástky od zhruba dvou set především amerických a kanadských dodavatelů. Vrtulníky dokončuje SAC ve své centrále v americkém Stratfordu. Výroba S-76 je nyní klíčovým výrobním programem Aera a vytváří asi 75 procent celkového obratu. „Společnost rovněž vyrábí díly pro vojenský letoun F-18 a pro civilní Airbus A320, A340 a Boeing B767,“ uvedla ČTK.
Aero očekává za loňský rok ztrátu kolem miliardy korun proti 1,38 miliardy v roce 2005. Záporné vlastní jmění činilo ke konci minulého roku 7,3 miliardy. Novým vlastníkem je od ledna investiční skupina Penta Investments, která hodlá ekonomickou situaci řešit navýšením základního kapitálu o osm miliard. Aero by mělo být ziskové od ledna příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).