Menu Zavřít

Jen silnější přežije

12. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Fitness je pro vítězství nezbytný

Klíčové prvky zimní přípravy v našich podmínkách, kdy hráči nemohou hrát venku, jsme už probírali (EURO 4/2002). Fyzická, aerobní a vytrvalostní příprava se stala součástí každodenního života špičkových golfistů. Zdaleka to už nejsou obtloustlé a kouřící postavičky, známé z nedávné minulosti. Konkrétně na americké PGA Tour jsou všichni hráči v první desítce pořadí dobře známí svou fyzickou přípravou. Historicky prvními byli Gary Player a Nick Faldo, kteří po dohrání kola chodili do posilovny místo na pár piv. Novodobým cvičebním fanatikem je Tiger Woods. Ten všechny mýty o přílišné síle, kterou golfista ztratí cit, bez mrknutí oka vyhodil oknem pojízdné tělocvičny, jež je hráčům na PGA Tour k dispozici.
Pro srovnání s vaším vlastním cvičebním plánem jsme vybrali tři odlišné typy špičkových hráčů s různými cvičebními programy. Jinými slovy “neopisujte” v posilovně od souseda, ale naslouchejte vlastnímu tělu.

Jesper Parnevik, 35 let, 180 cm, 83 kg
Čtyři vítězství na PGA Tour
Podivín, pojídající občas vulkanický prach pro vyčištění vnitřností, který musel loni vynechat část sezony kvůli srdeční arytmii a jehož oblečení je čím dál víc retro, patří k nejzapáleněji “cvičícím”.
Běhá nejméně 20-25 km týdně, posiluje a říká, že mu vylepšená fyzická kondice pomáhá zvládat srdeční arytmii. Často boxuje do boxerského pytle, protože box je svým způsobem fyzicky podobný golfu. Výbušný a agresivní, ale stále koordinovaný a kontrolovaný.
Na turnaji.
Vstává v pět ráno, zhruba hodinku lehce cvičí. Zahřívací cvičení, běh, prohřátí a aktivizace patřičných svalových partií s medicinbalem nebo činkami. Po skončení kola intenzivní posilovací a aerobní trénink v délce jedné až dvou hodin, pět až deset kilometrů km běhu.
Doma.
Cvičení různě obměňuje, ale cvičí nejméně každý druhý den.

Rocco Mediate, 37 let, 184 cm, 90 kg
Čtyři turnajová vítězství
Bývalý univerzitní hubeňour začal pro profesionalizaci nabírat kila, až se dostal na neuvěřitelných 120 kg. Únavová zlomenina obratle ve spodní části zad, jejíž léčba a rehabilitace si vyžádala dva roky, ho donutila se nad sebou zamyslet. Trvalo mu pět let, než se zbavil 30 kil a nabral sílu.
Na turnaji.
20-30 minut aerobiku, posilování zádového svalstva rotátorů a vzpřimovačů. (Říká: “Nehoním se a nervu to, Tiger to rve každý den – nechápu, jak to dělá.”)
Doma.
Cvičí pět až šestkrát týdně s důrazem na břišní a zádové svaly, zvládne sto sed-lehů. Každé cvičení začíná čtyřiceti minutami aerobiku. Mimo sezonu zvedá lehčí činky se spoustou opakování tři až čtyřikrát týdně.

BRAND24

Scott McGarron, 35 let, 178 cm, 80 kg
Dvě turnajová vítězství
Svým vzrůstem patří k průměru na PGA Tour. Snaží se nicméně hrát agresivně a silou. Aby se mu to dařilo, musí mít dokonalo rovnováhu. Cvičení rovnováhy je základní osnovou všech jeho cviků. Nejoblíbenější cvik je švih holí při stoji na medicinbalu.
Na turnaji.
Méně práce s činkami, kardio cvičení a cvičení rovnováhy, hodina stretchingu denně pod vedením fyzioterapeuta.
Doma.
Aerobní a posilovací cvičení naplno každý druhý den.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).