Menu Zavřít

JE TO JEDINEČNÁ PŘÍLEŽITOST

13. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Rozhovor s šéfem Erste Bank v ČR Wilhelmem Reichmannem

EURO: Erste Bank je podle materiálu společnosti Merrill Lynch jediným vážným zájemcem o koupi České spořitelny. Jaké by byly vaše záměry s ní?

REICHMANN: Erste Bank by chtěla být velmi důležitým hráčem v drobném bankovnictví v celé střední Evropě. Pokud bychom chtěli získat třeba jen deset procent podílu České spořitelny na trhu v České republice, bylo by to jako operace na „zelené louce velmi obtížné a nákladné, nicméně i taková varianta zůstává stále ve hře. Privatizace ČS však nabízí jedinečnou příležitost, jak získat velký podíl na trhu najednou. Navíc spořitelna přesně zapadá do segmentu trhu, na který se Erste Bank zaměřuje.

EURO: Erste Bank by tedy zachovala stávající orientaci České spořitelny. Jaké by byly další strategické směry jejího růstu?

REICHMANN: Základní by bylo pokračovat ve vedení účtů běžných lidí a v co nejširším prodeji investičních produktů. Velký zájem bychom samozřejmě měli také o rozvoj pojišťovnictví, hypotečního bankovnictví a financování nemovitostí.

EURO: Ve všech těchto oblastech ovšem Česká spořitelna už expanduje. Co by Erste Bank přinesla nového, samozřejmě kromě kapitálového posílení?

REICHMANN: Prvním know-how by zřejmě byla efektivnější organizace celého prodejního systému a zavedení nových produktů v oblasti investic, to znamená především řízení a distribuce produktů investičních fondů. Myslím si, že máme větší zkušenosti s tím, jak prodávat kombinované produkty bankovnictví a pojišťovnictví a pak s řízením rizik, což je oblast, kterou by bylo zapotřebí ve spořitelně rovněž posílit.

EURO: Česká spořitelna má ve svém portfoliu poměrně velký podíl špatných aktiv. Byla by Erste Bank ochotna koupit ji i bez dalších očistných akcí státu?

REICHMANN: Domnívám se, že pro český stát jako prodávajícího by bylo výhodnější ji nejprve očistit a poté za výhodnější cenu prodat. Protože jakmile začne jakýkoliv vážný zájemce vyjednávat o ceně za takového stavu, v jakém spořitelna nyní je, bude se snažit cenu co nejvíc srazit a dá velmi negativní ocenění všem špatným aktivům banky. Navíc si nebude jist, co skutečně přebírá.

EURO: Dá se říci, že rozdíl v ceně při očištění a bez něj by byl řádový, tedy například v miliardách nebo desítkách miliard korun?

REICHMANN: Bez hloubkové prověrky banky, která ještě neproběhla, samozřejmě nelze o ceně hovořit, ale takový rozdíl by tu zhruba mohl být. Myslím, že lze dojít i ke kompromisnímu řešení, to znamená zbavit banku těch nejhorších úvěrů, které jsou nenávratné, a ty s vyšším potenciálním stupněm návratnosti by v ní mohly zůstat. Řada poradců a zprostředkovatelů by na tom nepochybně našla příležitost k výdělku.

EURO: Bude mít Erste Bank zájem o celý strategický balík nebo bude ochotna jít do partnerství?

REICHMANN: Obě možnosti jsou otevřené. Ale je jasné, že banka chce být vůdčím subjektem, pokud jde o předmět podnikání. Pokud by mělo dojít k partnerství, tak jen k finančnímu. Jsme připraveni převzít plnou odpovědnost za provozování České spořitelny. Osobně jsem toho názoru, že by ani nebylo špatné zavést mezi oběma bankami křížové vlastnictví, tedy aby i Česká spořitelna vlastnila část akcií Erste Bank. To by ještě zvýraznilo vznik středoevropské bankovní skupiny, který by umožňoval českým lidem prostřednictvím spořitelny investovat i do ostatních institucí skupiny Erste Bank.

EURO: Takže jako vhodný partner by přicházela v úvahu třeba Evropská banka pro obnovu a rozvoj, která již drží ve spořitelně více než desetiprocentní podíl?

REICHMANN: Ano. To by bylo normální. Tato banka je zde právě pro finanční partnerství, nikoliv k provozování.

EURO: Ten, kdo koupí Českou spořitelnu a bude mít zájem dál pokračovat v expanzi na trhu menší a drobné klientely, bude mít minimálně dvojí výhodu. Kupuje v době krize, tedy za nižší cenu, a bude první, protože strategie ostatních velkých bank na tomto poli není buď dořešena, nebo se teprve rozjede.

REICHMANN: Ohledně ceny se teprve uvidí, jinak však máte pravdu.

EURO: Nebojíte se v případě prodeje České spořitelny politických vlivů? Nebo jich naopak chcete využívat?

REICHMANN: Domníváme se, že pro nás není nevýhodou, že Erste Bank pochází z menší země, i když si současně uvědomujeme, že budeme muset zaplatit takovou cenovou úroveň, jakou nastaví konkurence. Lidé, myslím, ocení, že o spořitelnu má zájem banka, která pochází ze stejného regionu a do značné míry závisí na tom, jaký bude jeho ekonomický vývoj. To, věřím, bude hrát svou roli u lidí, kteří rozhodují o ekonomické politice a privatizaci.

EURO: Cítíte politické vlivy v prodeji státního podílu v ČSOB belgické KBC Bank?

CONTENT24

REICHMANN: Možná že leckomu už stačilo, když jednu větší českou banku získal německý partner. Německý kapitál je velmi silný a má velký vliv v České republice i v Rakousku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).