Menu Zavřít

Je logické, že odcházím

5. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Ota Zima

EURO: Orco zaplatilo přes 600 milionů korun. Jste s cenou spokojen?
ZIMA: Kupní cena je velice dobrá. Je vyšší, než byl odhad hodnoty IPB Real.

EURO: Nebylo zklamáním, že se v tendru neobjevilo více developerských společností? Hodně se v této souvislosti spekulovalo například o firmě Skanska.
ZIMA: Myslím, že někteří developeři firmu IPB Real podcenili. Slyšel jsem ale i od jednoho našeho dodavatele, že kdyby se firma prodávala například za rok, určitě by se soutěže zúčastnil. Někdo si zase uvědomil až po skončení tendru, že to byla dobrá příležitost. Určitě pro někoho, kdo chtěl získat třetinu pražského trhu s byty.

EURO: Některé z firem také přiznaly, že chtěly odkoupit jen části pozemků z portfolia IPB Real. Kolik bylo takových zájemců?
ZIMA: Za dobu mé působnosti ve firmě, tedy od srpna roku 2002, jsem dostal asi pět nabídek na odprodej pozemků v lokalitě Košík. Tam máme projekt Sluneční město, který je dnes ve fází územního rozhodnutí. Nabídky jsem ale dostal i na některé další projekty. Kdybychom souhlasili s jejich odprodejem, poškodili bychom tím firmu. Takto jsme mohli nalézt investora pro živou rozjetou společnost jako celek.

EURO: Počítal jste s tím, že po uzavření kupní smlouvy s Orco Property Group z vedení IPB Real odejdete?
ZIMA: Tak na devadesát procent jsem věděl, že odejdu. Je to logické. Přišel nový vlastník, který si chce udělat některé organizační a strategické záměry po svém.

CONTENT24

EURO: Když Česká konsolidační agentura přebírala IPB Real, společnost měla ztrátu kolem 800 milionů korun. Čím to bylo způsobeno?
ZIMA: Nejsem vyšetřovatel. Byl jsem postaven do pozice krizového manažera, který měl dva úkoly. První z nich byl prodej administrativního objektu Vinice a oddlužení firmy. Druhým pak zajištění transparentního prodeje společnosti za nejlepší cenu. Myslím, že se to podařilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).