Menu Zavřít

Jde to i prstem

15. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Tablet PC nabízí skvělou mobilitu, slušný výkon a netradiční využití navíc

Když Bill Gates představoval před lety tablet PC jako nový koncept notebooků, věřil, že jeho idea udělá díru do světa. Zatím se tak nestalo, ovšem jen kvůli tomu, že první tablety se potýkaly s nedostatečnou technologickou vyspělostí. Jenže čas běží a kvalita dotykových displejů, úspornost komponent a jejich miniaturizace už dnes neznamenají maximální cenu, jako tomu bylo dříve. Na druhé straně je třeba říci, že trh s notebooky se dostal do poněkud bizarních rovin. Původní myšlenka přenosného počítače směřovala k jednoduché a snadno mobilní náhražce stolního počítače. Jenže v průběhu doby začaly vznikat stroje vážící sedm nebo osm kilogramů, vybavené dvěma grafickými kartami pro zvládnutí nejnovějších her, dokonce jsem před zhruba půlrokem testoval notebook s televizním tunerem, pětikanálovým zvukem a subwooferem. Nic proti, jako náhrada stolního počítače třeba na chalupě, kde se vám nechce nechat chmatákům napospas televizi, DVD přehrávač a počítač, je to skvělé řešení. Jen bych to už asi nazýval nikoli notebookem, ale spíše jakýmsi přenosným Media Center PC. Co si ale mají počít ti, kteří chtějí skutečný přenosný počítač?
Stále ještě existuje i mezi notebooky ultramobilní kategorie, ovšem i ta se poněkud zvrhává. V nabídce jsou stylový asus v kůži, maličká Vaia id Sony nebo ultramobilní kousky Panasoniku se skvělou výdrží a designem. Jenže kdo chce dát za notebook sto tisíc? V době, kdy dnes koupený počítač už zítra morálně zastará, nebude takových zájemců moc. Přitom pro skutečně přenosné počítače, čímž mám na mysli přístroje s rozměry nepřesahujícími formát A4 a hmotnost kolem jednoho kilogramu, zákazníků stále přibývá. Řešením by mohl být třeba právě testovaný Tablet PC Lifebook p1610. Váží zhruba kilogram, velikostí A4 také odpovídá, cenou kolem padesáti tisíc se od běžných manažerských notebooků až tolik neliší a má ještě něco navíc. V praxi skvěle dotaženou myšlenku Velkého Billa, tedy displej s aktivní povrchovou vrstvou, umožňující psát, kreslit, vytvářet poznámky nebo si jen tak hrát perem.
Kreslení nebo ovládání počítače perem na první pohled nevypadá jako nějaká bomba, kvůli níž by měl člověk utratit nějakých patnáct až dvacet procent navíc proti běžnému notebooku. Ovšem jen do té doby, než si to sami vyzkoušíte. Osobně příliš nemusím touchpady a starat se neustále o to, zda jsem nezapomněl nebo neztratil myš, případně baterie do ní, také není příliš příjemné. Jakmile jednou člověk vyzkouší ovládání počítače perem a v nouzi i prstem, těžko se bude s tabletem loučit. Navíc ručně psané poznámky nebo možnost skicovat přímo do dokumentu jsou pro většinu majitelů tabletu už po pár týdnech nepostradatelné. Ani ručně psaný e-mail není k zahození, když už nic, je alespoň originální. S programovým vybavením, které s tabletem dodává Microsoft, je možné počítač využít prakticky stejně jako papírový poznámkový blok. A nebylo by jednadvacáté století, aby k němu firma nepřidala ještě něco navíc. V ručně psaných poznámkách je totiž možné i vyhledávat textové řetězce.
Každá legrace něco stojí a tablet není výjimkou. Jak aktivní vrstva na displeji, tak i miniaturní rozměry si vybírají svou daň a opravdu záleží na výrobci, jak se s protichůdnými požadavky na hardware dokáže vyrovnat. Dotykový displej většinou kvůli oné vrstvě navíc ztrácí parametry, zejména kontrast a pozorovací úhly. Fujitsu Siemens se v případě lifebooku s touto nástrahou vypořádal dobře a displej tabletu je ve srovnání s běžnými notebooky průměrný v obou parametrech. To je na dotykový panel velmi slušné. Rozměry zase limitují velikost klávesnice a baterie. Klávesnice lifebooku je skutečně malá, o pohodlném psaní nemůže být řeč. Špičková je výdrž baterie. Pohybuje se od dvou do čtyř hodin dle využití a na kilogram lehký notebook nemá konkurenta. Lifebook P1610 je zkrátka skvělý miniaturní tablet za velmi podařenou cenu. Se slušným výkonem a precizním zpracováním určitě stojí za úvahu pro ty, kteří funkce tabletu dokážou smysluplně využít.

klady
rozměry
hmotnost
výkon

zápory
klávesnice

BRAND24

Fujitsu Siemens Lifebook P1610
cena 49000,- s DPH
Procesor: Intel® Core Solo ULV U1400 (1.2GHz)
paměť: 512 MB DDR2-533 SDRAM
rozhraní: PC Card, paměťová karta SD, 2*USB 2.0, VGA, modem RJ-11, LAN,
Audio-in,out, Kensington Lock, Docking connector, WiFi, Bluetooth
Modem : 56K V.92 modem
Grafická karta: integrovaná Intel 945GMS
Displej: 8.9“ TFT WXGA / 1280 x 768
Harddisk: 60 GB IDE UDMA100
Rozměry: 34.5 - 37 x 232 x 167mm
hmotnost: 1 kg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).