Menu Zavřít

Jasné NE poplatkům

13. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Referendum v Maďarsku

BRAND24

Proti vládním reformám spojeným se zavedením školného a poplatků ve zdravotnictví se v Maďarsku předminulou neděli vyslovilo v referendu 83 procent obyvatel, jen sedmnáct procent je podpořilo. Uvedla to agentura ČTK s tím, že vláda již připravuje návrh legislativních změn, který předloží Parlamentu. Účast 50,49 procenta z 8,2 milionu oprávněných voličů je v rámci referend v Maďarsku rekordní.
Voliči podle agentury Reuters v referendu upozornili vládu řízenou socialisty, aby omezila ekonomické reformy, kterými chce modernizovat hospodářství a státní sektor. Návrh pravicové opozice zrušit poplatky ve zdravotnictví a školství podpořil i téměř milion socialistických voličů.
Výsledek hlasování velice oslabil premiéra Ference Gyurcsánye, ten však odstoupit nehodlá. Výrazně posílil šéf pravicové opozice a bývalý předseda vlády Viktor Orbán, který volá po vypsání předčasných parlamentních voleb.
Opoziční Fidesz může vládě zasadit další ránu, prosadí-li na podzim další referendum, tentokrát proti vstupu soukromých zdravotních pojišťoven do státního zdravotního systému. Také tento reformní záměr kabinetu je podle médií mezi obyvateli velmi nepopulární.
V referendu se Maďaři vyjádřili ke třem otázkám: zda souhlasí s tím, aby se neplatily poplatky u lékaře, za hospitalizaci a aby vysokoškolští studenti neplatili školné. První dvě opatření již vstoupila v platnost a lidé musejí za návštěvu lékaře nebo pobyt v nemocnici zaplatit 300 forintů (asi 30 korun). Placení školného na univerzitách mělo začít příští rok.
Týdeník EURO se zajímal o reakci českého ministerstva zdravotnictví a bývalého šéfa tohoto resortu Davida Ratha z ČSSD. „Je vidět, že poplatky nejsou levicová ani pravicová záležitost. Vždy, když se lidí zeptáte, zda chtějí vyšší daně, a uděláte o tom referendum, je jasné, že to odmítnou. Referendum samo o sobě k tomuto je nesmyslné a výsledek nepřekvapuje. Myslím, že my bychom dopadli o něco lépe, ale stejně by poplatky lidé odmítli,“ reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. I přijetí poplatků podle něj provázely v Maďarsku dramatické scény a demonstrace, což se u nás nestalo. „To, co se děje teď kolem poplatků, jsou jen a jen politické tanečky. U nás se referendum nechystá,“ doplnil.
Ani Rath se výsledkům maďarského referenda nediví. „Myslím, že by to dopadlo u nás úplně stejně. Poplatky nemají na zdravotnictví žádný vliv, a jestliže dopomohly ke snížení počtu návštěv u lékařů, tak za pár měsíců se ta čísla určitě vrátí na původní hodnotu. ČSSD se snaží prosadit zákon o referendu, hlavně kvůli radaru. O referendu o poplatcích zatím neuvažuje,“ řekl týdeníku EURO bývalý ministr.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).