Menu Zavřít

Japonsko, Kalifornie, Nymburk

31. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Changhong Eletric

BRAND24

PRAHA (men) - Seznam zahraničních investorů v České republice se rozrostl o čínskou společnost Changhong Eletric. Ta minulý týden zahájila v Nymburku výstavbu nového závodu na výrobu televizorů s plazmovými obrazovkami. Podnik v severní průmyslové zóně města by měl zaměstnat asi tři stovky lidí a ročně vyrobit více než milion televizí. Většina produkce půjde na export na západoevropské trhy. Výroba by zde měla začít koncem srpna. Původní plán hovořil o tom, že by se produkce rozjela již v červenci, město ale musí teprve zajistit vybudování inženýrských sítí. Číňané požadují, aby je Nymburští připravili do konce května.
V první etapě bude čínský výrobce investovat do nové továrny 245 milionů korun. V tiskovém prohlášení Changhong uvádí, že celkové investice by se měly vyšplhat až na třicet milionů dolarů. Firma chce v Česku vyrábět především televizory s plochou obrazovkou. Vedení města Nymburk se ale obává, že bude obtížné sehnat a překvalifikovat v krátké době potřebný počet zaměstnanců.
Společnost Changhong byla založena v roce 1958 a původně se zabývala výrobou vojenských radarových systémů. Po téměř třiceti letech se přeorientovala na spotřební elektroniku. Od roku 1994 je společnost kótovaná na Shanghai Stock Exchange. Čínský výrobce po celém světě zaměstnává třicet tisíc lidí. V roce 2004 dosáhl obratu ve výši dvou miliard dolarů, z toho více než třetina plynula ze zahraničí. Investice v Česku není pro Číňany první zahraniční expanzí. Firma má svá výzkumná centra například v kalifornském Silicon Valley nebo v Japonsku.
Partnerem společnosti Changhong Eletric je finanční skupina PPF. Ta si od smlouvy s čínským výrobcem slibuje, že jí usnadní pronikání na čínský trh v oblasti poskytování spotřebitelských úvěrů v obchodní síti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).