Menu Zavřít

JAPONSKÉ ŽEZLO

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Sumitomo a Sakura Bank

Dvě velké japonské banky Sumitomo Bank a Sakura Bank vytvářejí alianci. Ta se chápe jako předehra pozdějšímu plnému sloučení. Pokud k němu dojde, vznikne druhá největší banka na světě. Na prvním místě se právě usazuje jiná japonská banka sceluj ící tři finanční domy - Fuji, IBJ a DKB.

Aliance bank Sumitomo a Sakura by měla spravovat aktiva ve výši 925 miliard dolarů, zatímco nedávno oznámená formace Fuji, IBJ a DKB až 1308 miliard dolarů. Deutsche Bank se s 915 miliardami USD aktiv musí spokojit se třetím místem, přestože letos alespoň na čas ovládla nejvyšší stupínek poté, co vloni koupila americký Bankers Trust.

BRAND24

Problémem, který by mohl zhatit japonské plány, je restrukturalizace. V případě úspěchu musí banky Sumitomo a Sakura totiž radikálně snížit náklady a propustit až pětinu ze současných 31 tisíc zaměstnanců. Fúze se má završit v roce 2002. Japonské banky se přitom stále potýkají s dluhy z konce 80. let, kdy v Japonsku splaskla bublina nadhodnocených nemovitostí. Bankám tehdy zbyly nesplacené úvěry zadlužených podniků a bezcenné zástavy. (Graf. Vývoj ceny akcií na tokijské burze (v JPY))

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).