Menu Zavřít

Japonci zahájili v Baštínově

4. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Futaba

BRAND24

PRAHA (ČTK, han) - Japonská společnost Futaba Industrial zahájila minulé pondělí stavbu závodu na výrobu autodílů v havlíčkobrodské průmyslové zóně Baštínov. Společnost tímto projektem vstupuje do kontinentální Evropy. Díky investici za 1,7 miliardy korun vznikne v regionu 230 nových pracovních míst. Výrobní hala bude dokončena do deseti měsíců a prvních 150 dělníků by v ní mělo najít práci v polovině roku 2004. Převážnou část nových zaměstnanců budou tvořit lidé se základním vzděláním - ti, kteří se nejhůře uplatňují na trhu práce.
Stavbu haly o rozloze 30 500 metrů čtverečních a další
stavební práce včetně vybudování komunikací v zóně pro
investora zajistí japonská společnost Takenaka. Její
vedení uvedlo, že by se na subdodávkách měly podílet také české firmy.
Sériová výroba lisovaných součástí pro karoserie, podvozky a výfukové systémy bude zahájena počátkem roku 2005. Mezi hlavními odběrateli bude konsorcium Toyota Peugeot Citroen Automobile v Kolíně a evropské závody automobilek DaimlerChrysler, BMW, Suzuki, Volkswagen nebo Toyota.
Roční objem produkce by měl činit třináct milionů kusů autodílů. V prvním roce se vyveze sedmnáct procent produkce, postupně se podíl exportu zvýší až na dvě třetiny. Futaba plánuje v budoucnu další investice do rozšíření závodu, počet zaměstnanců by se díky tomu měl zvýšit až na čtyři sta.
Město vyšlo investorovi vstříc rozsáhlými úpravami v zóně. Kromě inženýrských sítí zajistilo také srovnání sedmi hektarů mírně svažitého pozemku. Nyní se ještě dokončuje přeložka velmi vysokého napětí. Radnice do přípravy lokality vložila zhruba stejné prostředky, jaké dostala od japonského investora za prodej deseti hektarů pozemků v zóně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).