Menu Zavřít

Janků chce nakupovat

23. 10. 2008
Autor: Euro.cz

ECM REI

Společnost ECM Real Estate Investments (ECM REI) dostala nabídku od ECM Group na dobrovolné převzetí. Za jednu akcii by ECM Group, která v současné době vlastní asi třicetiprocentní podíl v ECM REI a jejímž majitelem je Milan Janků, zaplatila 303 korun. Nabídku musí projednat představenstvo společnosti ECM REI. Dle zdrojů týdeníku EURO by měl být výsledek znám do dvou týdnů. ECM REI, která je kótovaná na pražské burze, se od počátku finanční krize potýká s propadem akcií. Ještě před rokem se hodnota cenného papíru pohybovala těsně pod 1600 korunami, dnes se obchoduje zhruba za tři sta korun. Nabídka ECM Group by měla zajistit ECM REI potřebnou hotovost. „Snahou je také zabránit potenciálnímu převzetí třetí stranou. Je otázkou, jak v konečném důsledku nabídku vyhodnotí akciový trh, jelikož s ní může být spojen určitý konflikt zájmů,“ vysvětluje Patrick Vyroubal, analytik Atlantik FT. Milan Janků jako stoprocentní vlastník ECM Group totiž zároveň působí jako generální ředitel ECM REI.
Nabídková cena za převzetí akcií se pohybuje zhruba na úrovni, za kterou jsou cenné papíry obchodované na burze. „Sama společnost ale nedávno komentovala, že cena akcie je hluboko pod fundamentální hodnotou společnosti a dostala se na osmdesát procent NAV (= čistá hodnota aktiv na jednu akcii),“ upřesňuje Vyroubal. Dle ECM Group je pro lepší přístup k financování potřeba získat alespoň majoritní podíl v ECM REI, tedy minimálně padesátiprocentní. „Obecně bych dodal, že financování developerů probíhá na bázi jednotlivých projektů a banky samy posuzují, zda je projekt životaschopný. Podle toho rozhodnou o úvěru,“ tvrdí Vyroubal.
Viceprezident ECM REI Kamil Ziegler již dříve v rozhovoru pro týdeník EURO uvedl, že společnost uvažuje o prodeji dokončených projektů, jako jsou City Empiria a City Tower na pražské Pankráci. Nevyloučil ani prodej dalších menších dokončených projektů jako Varenská Office v Ostravě či budova CCS v Praze. Firma též vyjednává o partnerství na úrovni jednotlivých projektů, na kterých pracuje.

BRAND24

Popisek: Na prodej. Dvě budovy z projektu City na pražské Pankráci – City Empiria a City Tower – hodlá ECM REI prodat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).