Menu Zavřít

Jaderné ostrovy

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

British Energy

BRAND24

Největší britský výrobce elektřiny British Energy jedná s řadou potenciálních partnerů, kteří by mohli spolupracovat na výstavbě jaderných elektráren. Společnost to uvedla týden poté, co britská vláda podpořila výstavbu nové generace nukleárních provozů. „Zájem je daleko širší i hlubší, než bychom očekávali,“ řekl Bill Coley, generální ředitel British Energy.
Společnost vyzvala možné partnery, aby předložili plány ke stavbám elektráren na jejích pozemcích. Coley nesdělil, s kolika zájemci podnik jedná, naznačil však, že jde o firmy se současnými jadernými aktivitami, ale též o společnosti, jež chtějí do „atomu“ teprve vstoupit. Dle analytiků by mohlo jít o předního britského distributora energie Centrica. British Energy by podle pozorovatelů mohl kooperovat i s francouzskými skupinami EDF a Areva nebo německými RWE a E.ON.
British Energy provozuje osm jaderných elektráren a jednu uhelnou, jimiž zajišťuje asi pětinu dodávek elektřiny ve Velké Británii. Jaderné provozy však mají časté technické problémy a náklady na bezpečnost a propad cen elektřiny vedly v roce 2002 k sanování firmy z veřejných rozpočtů. Britská vláda podpořila rozvoj jaderné energetiky, aby země snížila závislost na dovozu energetických zdrojů a omezila emise skleníkových plynů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).