Menu Zavřít

ITAL U VLTAVY

10. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Ceny jsou v Allegru až příliš vysoké

Pražský Four Seasons, který byl otevřen 1. února, je již padesátým hotelem v řetězci světoznámé luxusní sítě, jež vznikla v roce 1961. Pražský komplex stojí na staroměstském břehu Vltavy a skládá se ze tří historických a jedné nové budovy. Před budovou není možnost parkovat, automobil však lze odstavit buď na parkovišti za hotelem, nebo v podzemí vedle nedalekého Rudolfina.
Vchod do restaurace Allegro najdete ve foyer hotelu po pravé straně. Stůl jsem si rezervoval u okna, z něhož je krásný výhled na Pražský hrad. V elegantně sladěném interiéru, který snad ruší příliš výrazný vzor na koberci, převažuje dřevo. Mým hostem byl hoteliér Ivan Chadima.
Jídelní lístek nabízí výběr ze šesti předkrmů, dvou polévek, sedmi druhů těstovin (ty mohou být podávány jako předkrm či hlavní chod). Z hlavních jídel, které nám byly nabídnuty, bylo pět rybích, pět masových a jedno vegetariánské. Šéfkuchař je Ital, proto jsou v restauraci nabízená jídla i vína především italského původu. Zejména je to vidět na vinném lístku, který je rozdělen do dvou částí: na vína italská a vína z ostatních koutů světa. Přinesli nám tmavý a světlý chléb. K tomu se podávalo máslo servírované na čtverci z černého kamene a plátky pražské šunky v aspiku. Ze zajímavě sestavené nabídky jsem zvolil argentinské červené víno Malbec Riserva z oblasti Bodega Lurton ročník 1999 (800 Kč). Mělo plnou chuť, lehkou ovocnou vůni a jemný nádech dubové třísloviny.
Jako předkrm si můj spolustolovník vybral koláč s hříbky a pórkem, servírovaný s křepelčími vajíčky ve víně Barolo a omáčce bagna cauda. Já jsem se rozhodl pro grilované krevety a šneky zabalené v italské slanině s chřestovým salátem a zálivkou z malinového octa. Přísady v Ivanově koláči byly perfektně smíchané, syté chuti a tři křepelčí vajíčka byla výborně připravena na hniličko. Mé krevety se šneky s nádechem získaným ze slaniny byly také výtečné, ovocný ocet k tomu na jazyku vytvářel kontrastní chuť. Ceny předkrmů jsou od 420 do 790 korun.
Při výběru z hlavních jídel se Ivan rozhodl pro Caciucco – dušené ryby a mořské plody s česnekovými krutonky. Z krutonků se vyklubaly čtyři plátky zapečeného toastového chleba s česnekovým máslem. Já jsem zvolil pečená kachní prsíčka ve vlastní šťávě. Byla servírovaná s křupavým ječmenovým tortino, čerstvými špenátovými listy a červenou řepou s jalovcovým extraktem. Ceny hlavních jídel jsou od 740 do 920 korun.
Můj kolega si nenechal ujít dezert, vybral si vanilkovou pannacottu. Tato smetanová zmrzlina byla ozdobena čerstvými malinami a cukrovou vatou na vrcholu. Já jsem dal přednost jednomu ze speciálně dovážených přírodních italských sýrů s vlašskými ořechy a tmavým ořechovým chlebem. Překvapením byla i nabídka devíti dezertních vín. Rozhodně by však mezi ně mělo patřit portské, které jsem dostal až poté, co jsem se na ně ptal.
Až na některé malé nedostatky – málo vychlazená a nesprávně podávaná becherovka, dlouhá cesta na toaletu a někdy až přílišná horlivost číšníka – jsem strávil skvělý večer. Allegro si bezesporu zaslouží uspět, ale vzhledem k vysoké konkurenci na zdejším trhu by mělo vedení značně snížit ceny. Celková útrata za večeři pro dva činila 4972 korun.

Adresa:
Four Seasons Hotel, Veleslavínova 2A, 110 00 Praha 1
tel.: 21 42 70 00 (recepce hotelu)
e–mail: prg.concierge@fourseasons.com
www.fourseasons.com/prague

Otevírací doba:
denně 11.00 – 23.30

Počet míst:
74 v restauraci

Druh kuchyně:
mezinárodní

Platba kartou:
American Express, MasterCard, Visa, Diners Club, JCB, Maestro

Jídelní lístek:
čeština, angličtina

Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, francouzština, italština

Původ vín:
ČR, Francie, Itálie, USA, Austrálie, Španělsko, Německo, Jižní Amerika

Hodnocení restaurace
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
8 bodů z 10
Atmosféra:
7 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
4 body z 10
Celkem:
37 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Telecí file tonnato s ančovičkami a kapary dresinkem 510,-
Hovězí fillet v omáčce Barolo s ragú z tuřínu a lanýžů 920,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Pouilly–Fume Sauvion et Fils 98: 1500,-
Chardonnay Terre Di Franciacorta 98: 1800,-
Koonunga Hill Shiraz Cabernet 98: 1200,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).