Menu Zavřít

Impérium vrací úder

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Zopakovat úspěch PlayStationu 2 bude mít Sony v této konkurenci těžké

Ve válce herních konzol se znovu zaleskly zbraně. Microsoft nasadil do útoku Xbox 360 a protivníky znejistěl v kramflecích. Sony má s PlayStation 3 za redmondským obrem pořádné zpoždění, a jak ukazují zkušenosti, kdo dřív přijde, ten víc prodá. Navíc Microsoft nasadil novou taktiku. Zatímco si novinek jindy nejdříve užívají zákazníci v Japonsku a Americe a Evropa čeká, až se na ni dostane řada, Gatesovo impérium Xbox uvolnilo na všech kontinentech současně.
Xbox 360 i PS3 bývají označovány za „next gen“ konzoly - pouhé hraní her a sem tam zhlédnuté DVD je u nich minulostí a ke slovu se dostává bohatá nabídka funkcí, jako jsou možnost propojení s fotoaparátem, MP3 přehrávačem či počítačem i připojení k internetu. Plus mnohonásobně vyšší výkon proti předcházející generaci, některé hry exkluzivně pro Xbox 360 a nové online služby, včetně e-shopů s příslušenstvím. Strategie je jasná, umožnit majiteli konzoly sedět u ní pokud možno nepřerušovaně, hrát, dívat se na filmy, brouzdat po internetu a co nejčastěji nakupovat.
Ale proč konzola, a ne „jen“ výkonný počítač? Xbox nabízí takovou kvalitu zobrazení, jakou v současné době umějí jen ta nejvýkonnější PC. Sestava, na níž si ve stejné kvalitě jako na Xboxu zahrajete třeba novou pecku Oblivion, tedy RPG (Role Playing Game) s nádherným graficky propracovaným prostředím, rozvinutým a složitým příběhem a nezaměnitelným nádechem romantiky fantasy pohádek pro dospělé, přijde na šedesát až sedmdesát tisíc korun. Xbox 360 přitom v plné výbavě pořídíte za necelých čtrnáct tisíc.
Do této účetní rozvahy je třeba zahrnout i další faktory. Jelikož vývojáři her měli finální kity od Microsoftu dostupné pouze dva měsíce před uvedením konzoly na trh, můžeme se v blízké budoucnosti těšit na tituly daleko lépe využívající jednotný hardware Xboxu. Takže zatímco herní počítače potřebují kvůli rostoucím systémovým požadavkům nových her každý rok výrazné a drahé vylepšení, Xbox novinky zvládne díky optimalizaci bez jakýchkoliv investic. Což částečně ospravedlňuje cenu her. Obecně jsou velmi drahé a v Česku snad nejdražší v Evropě. Novinka stojí kolem dvou tisícovek, tedy necelý dvojnásobek ceny her na PC. Rozdíl mezi cenou herního počítače a konzoly by se tedy smazal až po zakoupení nějaké stovky nejnovějších titulů.
Kromě grafiky, množství funkcí a finanční úspory je ale u herní konzoly důležité i jednoduché a intuitivní ovládání. Bezdrátový ovladač, který je součástí Premium Pack balení, je podle mého názoru povedenější než u PlayStationu 2. Prsty po něm nekloužou a citlivost analogových páček je na slušné úrovni. Po krátkém tréninku je ovládání hry a míření stejně rychlé a přesné jako s myší. Důležitá je i nízká hmotnost ovladače. V Premium Packu je navíc proti základní verzi ještě harddisk, dálkové ovládání a HDTV kabel, určený pro připojení Xboxu k televizím s vysokým rozlišením. Premium Pack je sice asi o tři tisíce dražší než standardní verze, ta ale kvůli absenci disku neumožňuje ukládání pozic ve hře, takže je poměrně nepraktická.
Xbox 360 je aktuálně nejvýkonnější konzolou na trhu. Brzy po uvedení navíc nebývá zvykem tak vysoký počet dostupných her. Určitě zajímavá alternativa pro ty, kdo výkonný stolní počítač kromě her na nic jiného nevyužívají. Jen kdyby nebyl problém konzolu sehnat. Redmondští jich sice vyrobili statisíce, ovšem netrpělivých zákazníků jsou miliony. Nejinak je tomu v Česku. Obchody mají Xbox v nabídce, jen dostupnost je pouze na dotaz, což zavání eufemismem pro vyprodáno. Z dvaceti náhodně vybraných e-shopů v době, kdy vznikal tento test, byl Xbox skladem pouze v jednom. Aby Xbox bitvu o zákazníka vyhrál, bude muset rekrutovat rychleji.

Microsoft Xbox 360
Procesor: tři jádra 3,2 GHz
Disk: vyjímatelný 20 GB
Optická mechanika: DVD-ROM
Paměťová karta: od 64 MB výše
Rozhraní: 4x ovladač, 3x USB 2.0, 2x slot paměťové karty, ethernet
Audio: vícekanálový surround
cena (s DPH): 13 000 Kč

Klady
+ výkon
+ HDTV
+ design
+ multifunkčnost
+ konektivita

BRAND24

Zápory
- dostupnost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).