Menu Zavřít

I ti menší chtějí na burzu

3. 12. 2004
Autor: Euro.cz

IPO´s na obzoru

BRAND24

PRAHA (vlp) – Možnost uvést svoje akcie na burzu zvažuje v těchto dnech stále více českých společností. Zatímco v dříve vedla cesta k získání peněz přes pobočky bank, nyní s růstem akciových indexů roste i zájem firem o uskutečnění primární emise akcií (IPO). Někteří vlastníci firem rovněž uvažují o zhodnocení svých investic a emise akcií se stává lákavou možností, jak podíly prodat.
Po velkém úspěchu, jenž zaznamenalo pionýrské IPO Zentivy, která získala přibližně 2,5 miliardy korun, se objevují další zájemci. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že o uvedení svých akcií na burzu v průběhu následujících dvou let uvažuje deset až patnáct středně velkých českých firem. Jedna či dvě emise by se dokonce mohly uskutečnit již na konci druhého čtvrtletí příštího roku. Zůstává však otázkou, jak burza spolu s obchodníky zajistí dostatečnou likviditu nových akcií. Bude se totiž jednat o výrazně menší emise, než na jaké jsou investoři v současné době zvyklí. „Velikost nových emisí odhaduji na půl miliardy až maximálně dvě miliardy korun,“ řekl týdeníku EURO Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. Také velikost firem, uvažujících o úpisu akcií, se měřeno ročními tržbami pohybuje mezi 0,5 miliardy a 1,5 miliardy korun. „Nejvíce potenciálních kandidátů je z oblasti strojírenství, jsou však mezi nimi i firmy z potravinářského průmyslu,“ řekl Schiesser.
Pro zajištění likvidity se zatím rýsují dvě varianty. Jednou je umožnit novým emisím přístup do úspěšného indexu SPAD, který je však zatím vyhrazen pouze velkým hráčům. V tomto případě by burza pravděpodobně změkčila podmínky tak, aby se menší firmy mohly ve SPADu obchodovat. Jednalo by se například o snížení velikosti jedné objednávky na přijatelnou mez. „Druhou eventualitou je ustanovit funkci specialisty, který by vedl knihu objednávek a zprostředkovával obchody. Na to zatím nejsme připraveni technologicky, navíc na tuzemském kapitálovém trhu dosud takový institut nebyl vyzkoušen. Pokud bychom se nakonec pro specialistu rozhodli, trvala by příprava přibližně půl roku,“ řekl týdeníku EURO ředitel pražské burzy Petr Koblic. Kromě zařazení těchto emisí do indexu SPAD se uvažuje i o možnosti založit pro nové akcie speciální index. Schiesser se domnívá, že by byl aktuální až po vstupu minimálně pěti nových společností na veřejný trh. „Nemá smysl vytvářet index firem, které bude spojovat pouze fakt, že jsou malé. Současné indexy jsou funkční a není třeba přidávat k nim další,“ dodal Koblic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).