I šikovný kuchař se zmýlí - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

I šikovný kuchař se zmýlí

, Milan Ballík,
I šikovný kuchař se zmýlí
Zdroj: Euro.cz

V přeplácaném interiéru obsluhuje dívka z techna

Je až s podivem, kolik restaurací všeho druhu se vyrojilo v oblasti mezi „Tylákem“, Náměstím míru a Zvonařkou. Nejrůznější úrovně, s rozličnou nabídkou, roztodivného výzoru. Mezi nimi je několik takových, jež slují velice dobrou pověstí. Věhlasná je zejména Brasserie La Lavande.
Z prvního pohledu není avizovaná přívětivost komorní restaurace příliš patrná. Dům vzhledem ke kabřincovému obkladu poněkud chladný, masivní mříže v oknech a nenápadný prostý vchod. Ovšem po projití krátkou chodbou, vedoucí k malému, falešnou střechou krytému baru, nabývá podnik na přívětivosti. Prostor není veliký, pár stolů a malé separé pro dva, víc nic. Modrá a žlutá na stěnách a stropě úspěšně implantují slunnou náladu. Jídelní lístek, vázaný jen volně, je co do obsahu relativně strohý. Skladba pokrmů však je schopna uspokojit celou škálu nejrozmanitějších chutí i hodně náročných hostů. Výběr byl snadný, objednávám a teprve nyní „rentgenuji“ očima výzdobu a výpravu lokálu. Kakofonicky poskládaná výzdoba je bez jednotícího prvku, bez cíleného záměru doladit interiér do konejšivého, poklid evokujícího prostoru. Trochu jako vetešnictví působí přehršel všech možných tretek. Sušené květiny, sošky a kovové nádoby, orientální lampy zavěšené mezi kovanými svítidly kopírujícími středověk, mezitím natažené šňůry s vánočními ozdobami, podivné textilní závěsy na stěnách a pod betonovými překlady stropu, „orientální“ ubrusy a rákosové obložení stěn. I zvláštní obrazy, z nichž shlížejí bílé „cifrpláty“ prázdných obličejů, navozují atmosféru nejvíce ze všeho lehce strašidelnou. Nábytek je také vyskládán v různých provedeních, vedle bohatě čalouněné, zdobené sedací soupravy včetně malého sofa se lze usadit u zahradního stolku se skleněnou deskou do kovových židliček. Jistě co nejupřímnější snaha o útulnost se vzhledem k přeplácanosti až divoké míjí účinkem.
Trochu ostýchavá servírka působí svou image vypůjčenou zřejmě u Viktorky od splavu a ústrojí návštěvnice techna, působí spíše jako náhodná brigádnice. Klade přede mne úvodní pokrm mé večeře, hlávkový salát s červenou čekankou, řepou a drůbežími játry na madeiře. Talíř vyhlíží vzhledně a urovnaně. Na lůžku z listů salátu a čekanky, barevném a pestrém, se jako drobná skaliska usadily kousky temně hnědých jater. Několik druhů salátu podpořených chuťově harmonujícím dresinkem připravilo lahodný a svěží základ pro chutě masa. Spolu vytvořily příjemný a potěšující soubor chutí. Rušivý byl jen fakt, že ne všechny kousky masa byly upraveny stejně. Vedle těch správných, nasládlých a vláčných, se objevily i takové, které vinou přetaženého pobytu na pánvi trochu vyprahly a zhořkly.
Podnik se naplnil, což znamenalo delší čekání. K dívce se přidružil číšník, jenž jakoby si do práce jen na minutku odskočil od U-rampy. Vteřinku po tom, co jsem začal být netrpělivý, se objevila číšnice s objednanou krmí, tournedos z mladých býčků na omáčce z modrého sýra v medové kresbě s Madeirou a s domácími pečenými farmářskými brambory. Vydařená kompozice nabízí pohled na notný kus masa, vysoký a voňavý, na jehož horní ploše vytvořil kuchař zvláštní výtvor. Z chomáče různých zelených bylinek jako ze svraštělého očního důlku potměšile mrkalo zlovolným pohledem oka baziliškova ohnivě červené minirajčátko. I ostatní garnitura vyhlížela líbivě a chutně: šťávou těhotné listy jen lehce upraveného špenátu, bílá růžice květáku a lodička lusku červené papriky s jakýmsi gratinem. A navíc – v tomto případě jídlo svou chutí vzácně kopírovalo elegantní vzhled. Maso bylo upravené přesně do té fáze, kdy nebylo „sprostě“ krvavé, ale vláčně se táhlo. Nepříliš okořeněné dalo jednak vyniknout prosté, pro někoho možná příliš ordinérní chuti „čisté hověziny, jednak moudře nechalo prostor „doprovodu“. Zejména díky opravdu lahodnému špenátu a kupodivu příjemnému projevu květáku získalo sousto hloubku a šíři. Přitom však se chutě netloukly, ale vzácně řadily vedle sebe se zhruba stejnou intenzitou výrazu. Jen jsem neobjevil slibovanou omáčku z modrého sýra a nedokázal rozpoznat – okem ani jazykem – deklarovanou medovou kresbu s Madeirou. A maso – bohužel – nebyly tournedos. Na talíři ležel pořádný čistokrevný steak. Velikostí. výškou i hmotností. Už samotný plurál napovídá, že v prvém případě jde o více plátků velikosti někde mezi filet mignon a právě steakem. Po našem asi nejpřesněji medailonky.
Dezert už neměl ten „obrazový efekt“. Na příliš malé misce vypadaly komponenty nahloučeně a bez ladu. Nicméně v chuti nabídl vše, co slibovalo složení. Hladkou chuť čokolády, sladkou zmrzliny jakož i svěží akordy čerstvého, teplem jen lehce „nataženého“ ovoce. Nebyl vrcholem celého pořadí chodů, ale ani se mezi nimi neztratil.
Večeře stála sedm set a šest korun. Nejde – nominální hodnotou vyjádřeno – o cifru neúnosnou. Pro drobné nedostatky, kterých nebylo málo, však zůstává její výše otázkou.

===== **Value for Money: 7/10** =====

+ přes nepřesnosti v popisu úprava hlavního chodu, především citlivě přichystané maso.
– na hranici únosnosti se pohybující – při vší toleranci – ústroj obsluhujících.

La Lavande Brasserie
Záhřebská 24, 120 00 Praha 2
Tel.: + 420 / 723 603 309, + 420 / 222 517 406
e-mail: lalavande@seznam.cz, www.lalavande.wz.cz

  • Otevírací doba: Po – Pá 11:30 – 15:00 a 19:00 – 23:00
  • Počet míst: restaurace 40, zahrádka 60
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Přijímané platební karty: VISA, AMEX, EC/MC
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Austrálie, Česká republika, Francie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem: 47 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Telecí consommé s čerstvou zeleninou a masovým raviolem 60 Kč
Gratinovaný kozí sýr v krustě z černého sezamu a levandule na medu, pečený toast (balsamico dresing) 140 Kč
Irský salát podle Miriam (čínské zelí, karotka, majonéza) 90 Kč
Jehněčí millefeuille prokládané prošutem, pečenou bramborou a parmezánem, česneková omáčka 280 Kč
Tournedos z mladých býčků na omáčce z modrého sýra v medové kresbě s Madeirou,
domácí pečené farmářské brambory 350 Kč
Mušle sv. Jakuba na omáčce z červeného vína s divokou rýží 390 Kč
Telecí plátky na omáčce ze zelených oliv, černých lanýžů a žampiónů, pečený listový špenát 390 Kč
Jablkový koláč TATIN 100 Kč

Výběr z vinného lístku:
Champagne Pierrel 2001 Láhev 75cl 1290 Kč
Tramín červený Láhev 75cl 206 Kč
Roberts Estate – Chardonnay 2002, Austrálie Láhev 75cl 590 Kč
Bordeaux – Graves Chateau Le Bonnat 1996 Láhev 75cl 499 Kč
Languedoc Roussillon Corbieres Rocbere Rosé 2002 Láhev 75cl 540 Kč
Cabernet Sauvignon Láhev 75cl 208 Kč
Bordeaux Supérieur Chateau Cadillac Branda 2000 Láhev 75cl 780 Kč
Lalande de Pomerol Chateau Jean Guy 1999 Láhev 75cl 1000 Kč
Chateauneuf du Pape Clos du Calvaire 1997 Láhev 75cl 1900 Kč

Ohodnoťte tento článek
Diskuze