Menu Zavřít

Hrozba trvá

15. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Vítkovice Steel

BRAND24

PRAHA (foj) - Státní firmě Vítkovice Steel (VS) stále hrozí, že nebude mít po 1. květnu z čeho vyrábět. Společnost Vysoké pece Ostrava (VPO), kterou ovládá nadnárodní koncern Mittal Steel, totiž s majitelem vítkovické společnosti Osinkem odmítá uzavřít smlouvu o dodávkách surového železa. Vítkovičtí oceláři jsou přitom na dodávkách z VPO závislí.
Společnost Vítkovice Steel vyzvala k uzavření krátkodobé smlouvy do konce letošního roku Vysoké pece zhruba před čtrnácti dny. Stalo se tak krátce poté, co VPO hutím pohrozily, že jim od května zastaví přísun suroviny, pokud nebude uzavřena písemná smlouva o dodávkách surového železa do konce dubna.
Spor o ceny dodávek surového železa se táhne již dva roky. Osinek považuje dodávky za předražené a u soudu žádá o vrácení 1,08 miliardy korun. Mittal Steel zase po vítkovických hutích soudně požaduje doplatit za dodané železo 350 milionů korun.
„Vítkovice Steel nabídly v reakci na oznámení VPO o zastavení dodávek surového železa uzavření krátkodobé smlouvy. Z jejich sdělení však vyplývá, že neuznávají principy, na nichž je smlouva založena, považují ji za vynucenou, a že dohodu o ceně podle této smlouvy nelze aplikovat na dobu po 31. prosinci 2005. V podstatě tedy sdělily, že spor o cenu surového železa bude po 31. prosinci 2005 pokračovat,“ tvrdí v prohlášení vedení Vysokých pecí Ostrava. Zároveň dodává, že takový postup je pro VPO nepřijatelný. Šéfové Vítkovice Steel poté oznámili, že vyzvou VPO k dalšímu jednání o případném uzavření dlouhodobé smlouvy na dodávky surového železa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).