Menu Zavřít

Hostina skončila

28. 1. 2005
Autor: Euro.cz

International SOS Mgr.

CONTENT24

PRAHA (rek) - Francouzská asistenční služba International SOS upustila od záměru majetkově vstoupit do společnosti ABA. O komerční spolupráci, případně majetkovém vstupu, s ABA v minulosti již několikrát jednala a zvažovala jej jako možnost i po prodeji firmy novému vlastníkovi. Generální ředitel pro střední Evropu, Pobaltí a Balkán Lukáš Melichar nyní týdeníku EURO sdělil, že od záměru ustoupil.
Důvodem je razantní přerozdělení trhu během minulých dvanácti měsíců, které zapříčinil více než rok se vlekoucí prodej státního podílu ABA společnosti ÚAMK. České pojišťovna si od ledna pro asistenční služby 2,3 milionu motoristů vybrala právě International SOS, další lídry trhu - pojišťovnu Kooperativa a AAA Auto - zajišťuje Global Assistance (1,3 milionu motoristů). Nezanedbatelnou část klientů zabraly asistence AXA a Elvia, které spolupracují mimo jiné s pojišťovnami ČSOB či Allianz.
„Ani po fúzi ÚAMK s ABA už nemůže dojít ke vzniku dominantního subjektu na českém trhu, protože všechny významné klienty si rozebraly jiné společnosti,“ soudí Melichar. Stejný názor má i CEO Global Assistance Petr Bold. Monopolní postavení ÚAMK nezíská ani v oblasti dopravního zpravodajství. Největšího odběratele zpravodajství – Rádio Impuls – minulý týden získala společnost Global Assistance. Pouze v distribuci dálničních kuponů by monopol vzniknout mohl, avšak po zavedení elektronického mýta padne i ten.
Fúzi nyní posuzuje antimonopolní úřad. „ÚOHS je podle zákona povinen vydat rozhodnutí do pěti měsíců,“ popsal aktuální průběh správního řízení mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).