Menu Zavřít

Hornista zakládá hudební agenturu

20. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Radek Baborák Mgr.

BRAND24

Světoznámý hráč na lesní roh Radek Baborák ukončil ke konci roku své působení u Berlínských filharmoniků a vrátil se domů do Čech. Hostuje jako sólista s různými orchestry, ale hlavně se věnuje komorní hudbě a také dirigování. Nyní se rozhodl, že rozrůstající se počet komorních projektů zastřeší pod hudební agenturu Ampio, kterou zakládá spolu s houslistou Vladimírem Klánským. „Sjednotím v agentuře aktivity, v nichž budu působit jako komorní hráč a dirigent,“ řekl týdeníku EURO Baborák.
Výraz „ampio“ v italštině znamená prostorný či široký, což přesně odpovídá hudebnímu záběru Baboráka i Klánského – jinak též člena Epoque quartetu a Symfonického orchestru Českého rozhlasu – a mělo by charakterizovat i pole působnosti agentury. Ta se bude nejen manažersky starat o Baboráka a spol., ale rovněž se věnovat hledání nových hudebních talentů a přivážet kvalitní zahraniční umělce do Česka.
„Chceme vytipovávat hráče na různé nástroje, kteří by měli takové předpoklady, že budou dobře reprezentovat českou hudební tradici,“ vysvětluje Baborák. Ampio se o ně chce starat a vychovat z nich mezinárodní hvězdy. Zajistí jim například přehrávky u špičkových dirigentů, volbu vhodného repertoáru, kvalitní studium v zahraničí, vypůjčení špičkového nástroje atd. Agentura investuje do jejich budoucnosti a možná se jí to vrátí. Možná ne. Baborák však cítí potřebu zajistit mladým talentům možnosti, které on sám kdysi neměl: „Nebyl nikdo, kdo by mi poradil – teď studuj, pak jeď do Ameriky… Já měl pocit, že všechno musím teď.“
Ampio má též v úmyslu využít přátelských vztahů Radka Baboráka se špičkovými světovými hudebníky a nalákat je do Česka přímo, ne přes hradbu jejich agentů, což často trvá dlouhá léta. Tak to zafungovalo například se slavným dirigentem Seidžim Ozawou. „Přijede v prosinci s Orchestrem Saito Kinen, na generálku chceme pozvat všechny možné učitele a žáky a takto s nimi navázat kontakty,“ nastiňuje Baborák cestu, kudy by se mohla jeho agentura ubírat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).