Menu Zavřít

Hodní lidé a čerti

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Čtvrteční ráno bylo jedno z řady v uplynulém týdnu, které pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nemohlo být příjemné. Při jednání grémia občanských demokratů se do něj pustili kolegové z vedení strany v čele s předsedou a premiérem Petrem Nečasem. Důvodem byla situace ve státním zastupitelství a otevřená válka žalobců. „Nemluvilo se tam o Pospíšilově možném odvolání. Ale to premiér Nečas ani na grémiu dopředu neřeší. Že jejich vztahy nejsou dlouhodobě dobré, je však snad veřejně dobře známé,“ popsal jeden z účastníků jednání, který si nepřál být jmenován. „Jiří Pospíšil vysvětloval svůj pohled, ale převažovaly kritické názory. Hlavně ve smyslu, že nelze takto otevřeně rozdělovat lidi na hodné a na čerty, byť se to mediálně líbí. Nikdo tam ale nehájil Rampulu s Grygárkem,“ dodal.

Verdikt městského soudu v Praze, který Vlastimila Rampulu předminulý pátek vrátil do funkce, ukázal, že se již tak dost nechutná válka dvou táborů státních žalobců, podporovaných těmi či oněmi vlivnými politiky, ještě vyostří. A úvahy o Pospíšilově konci v ministerském křesle po čase zesílily. Změnu poměru sil charakterizuje nejlépe situace z minulé středy, kdy Vlastimil Rampula nakráčel do své staronové kanceláře šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze. Stanislav Mečl tam právě dopíjel svoji poslední kávu krátce před odjezdem do Brna, kde se opět ujme funkce náměstka nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Muže, který se ve spolupráci s Pospíšilem Rampuly pokusil zatím neúspěšně zbavit a Mečla prosadil na jeho místo.

Výměny vyměněných

Stanislav Mečl byl podle informací týdeníku Euro v úřadě i předminulý víkend po vynesení verdiktu městského soudu. Během posledních hodin ve funkci například vypracoval a ještě v neděli večer poštou odeslal přípis na Nejvyšší státní zastupitelství, ve kterém žádá zahájení kárného řízení s pražskou Městskou státní zástupkyní Janou Hercegovou. Důvodem je, že odmítla spolupracovat při mimořádné dohledové kontrole spisů, kterou Mečl na městský soud a na obvodní soudy v Praze poslal zhruba před třemi týdny. Hercegová s kolegy si pak otevřeně stěžovala, že jde o nestandardní zasahování do živých kauz.
Mimochodem ona kontrola proběhla až neuvěřitelně rychle. Žalobci z vrchního státního zastupitelství v jejím rámci stihli podle MF Dnes a Lidových novin během pouhých tří týdnů zkontrolovat 22 z 35 kauz, jako je podezření z korupce šéfa strážníků Vladimíra Kotrouše, zadávání zakázek Škodě Holding společností ČEZ či případ místopředsedy ODS Pavla Drobila vrácený nejvyšším státním zástupcem Zemanem. Každá z těchto kauz má přitom spoustu spisových stránek a detailně se jimi probrat nemůže být nic snadného. Přesto média krátce po zahájení dohledové kontroly psala, že ve zhruba polovině z 22 zkontrolovaných spisů byly nalezeny závažné chyby. Případy ČEZ či Drobil se přitom podle informací týdeníku Euro zabýval sám Mečl nebo jím dosazená šéfka odboru trestního řízení Petra Pavlánová.
Nezahálel ovšem ani Vlastimil Rampula. Hned po nástupu do práce povolal zpět svého náměstka Libora Grygárka, známého kontakty s pražskými šedými eminencemi v čele s Romanem Janouškem. Stihl vyhodit také šéfa hospodářské správy Josefa Pětiokého s vysvětlením, že oboru nerozumí. (Pětioký byl jedním z pětice zaměstnanců, které Mečl přijal a na poslední chvíli jim zkrátil anebo zrušil zkušební lhůtu.) Mečlem dosazené šéfky odborů Petru Pavlánovou a Soňu Bělohlávkovou zase Rampula hodlá odstavit pod záminkou, že nemají dostatečné prověrky pro práci s utajovanými informacemi. A na minulý pátek Rampula svolal tiskovou konferenci, na níž zúčastněným pustil videozáznam bezpečnostní kamery ze 17. února, na němž vstupuje do Grygárkovy kaceláře Stanislav Mečl se dvěma neznámými muži. Ty vzápětí Mečl označil za policisty, kteří v kanceláři „prováděli zákonné úkony“. Ostřejší byl Pavel Zeman. Podle jeho vyjádření Rampula tiskovou konferencí umožnil vyzrazení utajovaných informací a povýšil osobní zájmy nad zájmy spravedlnosti. Situaci nakonec vyhrotil ministr Pospíšil, který řekl Lidovým novinám, že buď Rampula bude odvolán, nebo on nejspíš skončí na postu ministra.

BRAND24

Likvidovat zlo není pro soustavu dobré

Současná paralýza státního zastupitelství nejspíše jen tak nepomine. Ministr spravedlnosti chystá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, Pavel Zeman hodlá doplnit další důvody pro Rampulovo odvolání a ministerstvo spravedlnosti bude pokračovat ve správním řízení. Tedy pokud ho nadále povede Jiří Pospíšil, což zdaleka není jisté.
Premiér Nečas v reakci na verdikt městského soudu o Rampulově návratu uvedl, že je „vážně znepokojen už rok trvající krizí na Vrchním státním zastupitelství v Praze“, a na Pospíšilovu adresu použil formulaci, že „žádný člen vlády nemá svou pozici jistou“. Více se ke státnímu zastupitelství ani Pospíšilovi nevyjadřoval. Co si o věci myslí, lze ovšem odvozovat z názorů Nečasova blízkého spojence Marka Bendy, o němž i jeho spolustraníci říkají, že by neříkal nic, pro co by od premiéra „neměl krytí“.
„Jak tu situaci vnímám? Blbě. Jinak to říct neumím. Někteří zřejmě příliš podlehli mediálnímu vidění světa, dělení na dobré a zlé, začali zlé likvidovat, a to pro celou soustavu není dobré,“ řekl Benda s dovětkem, že s premiérem o věci nehovořil. Jak by se podle něj situace dala urovnat tak, aby státní zastupitelství začalo fungovat normálně, prý přitom Benda netuší.
Přestože je Jiří Pospíšil oblíbený veřejností a médii, v ODS ani zdaleka takovou podporu nemá. A nejde jen o dlouhodobé napětí ve vztahu s Nečasem kvůli žalobcům (premiér byl proti odvolání Rampuly). Část občanských demokratů je dokonce přesvědčena, že ministr justici zneužívá k politickým cílům a jeho konec by si přála. Dlouhodobě je to údajně například místopředseda Pavel Drobil, který ministrovi zazlívá nekonečné průtahy vlastní kauzy. Šéf volební kampaně Drobil je přitom další z Nečasových nynějších velkých spojenců.
Ministr spravedlnosti stále tvrdí, že se stran Rampuly žádného pochybení nedopustil. Odvolání prý bylo podle něj „zrušeno z důvodu rozdílného pohledu na intenzitu důvodů pro odvolání pana Rampuly, nikoli že by byl procesní postup shledán špatným“. To ovšem neodpovídá zdůvodnění v rozsudku, který Rampulu vrátil na místo. „V části pro vady řízení a v části pro nezákonnost a vrátil žalovanému (ministerstvu spravedlnosti – pozn. red.) k dalšímu řízení,“ píše se v něm.
S variantou odvolání nicméně Pospíšil počítá. Proto vědom si stavu na žebříčcích popularity i přízně většiny médií přešel do protiútoku například kritikou Věcí veřejných (VV). Faktem ale je, že návrat k několik měsíců probírané větší vládní rošádě (spravedlnost by obsadila Karolína Peake, ze školství odešel Josef Dobeš a na jeho místo přišel Pospíšil) není moc pravděpodobný. Nejen kvůli tomu, že Pospíšil něco takového odmítá. Proti přenechání spravedlnosti VV by se totiž postavila velká část ODS včetně těch, kteří Pospíšila „nemusejí“. Pokud by tedy k výměně došlo, resort by si zřejmě ODS ponechala. A Pospíšil? Ten tvrdí, že by politiku opustil úplně a věnoval se například práci pro mecenášku Medu Mládkovou a Sovovy mlýny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).