Menu Zavřít

Hodinová výstraha

24. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Nová huť ing.

BRAND24

PRAHA (myš) – Stále nespokojení jsou zaměstnanci ostravské Ispat Nové huti. V krátkém časovém úseku ani ne jednoho roku již podruhé vyjádřili svou nelibost stávkovou pohotovostí. Ta minulou středu 23. dubna vyvrcholila jednohodinovou výstražnou stávkou. Paradoxní je, že před rokem odboráři demonstrovali proti vládou navrhované restrukturalizaci podniku a vyjadřovali podporu privatizace do rukou nynějšího vlastníka, nizozemské společnosti LNM Holdings. Tentokrát stáli proti němu a na paškál si vzali propouštění zaměstnanců. Stávka, které se zúčastnila asi třetina pracovníků, se odehrála bez incidentů.
Nový vlastník plánuje snížit počet zaměstnanců během tří let o zhruba dva a půl tisíce lidí a koncem roku 2005 zaměstnávat necelých devět tisíc osob. Odboráři se s vedením hutě v březnu domluvili na letošním snížení počtu zaměstnanců o necelých šest stovek. Management je ale prý dosud neinformoval o postupu propouštění v letech 2004 a 2005. „Žádáme, aby vedení přizpůsobilo tempo rušení pracovních míst tvorbě nových míst a přirozeným odchodům zaměstnanců,“ řekl ekonom odborů František Saidl. Doplnil, že nový vlastník by měl urychlit přípravu investičního programu, a začít tak vytvářet nové pracovní příležitosti. „LNM se zavázal, že investuje 240 milionů dolarů, což by vytvořilo nová místa,“ doplnil.
Odboráři si stěžovali také na postup managementu společnosti, který prý zaměstnance zastrašoval, aby je od stávkování odradil. Šéf odborů Werner Stuchlík tvrdí, že vedení hrozilo soudním stíháním za případné škody a stávku označilo za nezákonnou a účast na ní za neomluvenou absenci. Mluvčí Nové huti Ivo Čelechovský však tato nařčení odmítá.
Zaměstnanci navrhují situaci řešit zkrácením pracovní doby o 2,5 hodiny týdně, čímž by se zachovalo až čtyři sta pracovních míst. Zda budou protesty pokračovat, záleží na výsledku vyjednávání o kolektivní smlouvě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).