Menu Zavřít

HLEDAJÍ TŘETÍHO

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Veba a Viag

Dvě německé energetické skupiny Veba a Viag, které se právě slučují, údajně začaly jednat o fúzi i s francouzskou společností Suez Lyonnaise des Eaux. I když Ulrich Hartmann, ředitel Veby, tvrdí, že „naše vlastní fúze je absolutní prioritou , akcie všech tří firem vylétly po uveřejnění spekulací nahoru. Investoři tak oceňují nápad vytvořit mohutnou energetickou skupinu s tržní kapitalizací zhruba 75 miliard eur a ročním obratem kolem 96 miliard eur, velikostí druhou v Evropě za Electricité de France.

Avšak už samotná fúze obou německých společností, které se přejmenují na E.ON, vyvolala námitky evropských protimonopolních úřadů. Veba a Viag budou podle očekávání nuceny prodat některé své majetkové podíly.

Podle francouzského ekonomického deníku La Tribune, který informaci uveřejnil bez uvedení zdroje, vede Suez Lyonnaise des Eaux jednání o možné alianci, nebo dokonce i fúzi ještě se dvěma dalšími společnostmi. Mělo by jít o španělskou společnost Endeza a německou RWE.

CONTENT24

O fúzi francouzské společnosti a Veba se spekuluje střídavě už přes rok. Vstup do sloučené Veba–Viag by Francouzům otevřel cestu na německý energetický trh v hodnotě 65 miliard eur a stejně tak na trh skandinávský, na němž operuje Veba. Skupina Suez Lyonnaise des Eaux podniká nejenom v energetice, ale také ve vodohospodářství, zpracování odpadů, masmédiích, stavebnictví a finančních službách. V současnosti drží majetkové podíly také v šesti českých vodárenských společnostech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).