Menu Zavřít

Hlad pro laciné elektřině

26. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Energetická burza Praha

CONTENT24

Obchodování na Energetické burze Praha bylo minulý týden ve středu, kdy se začaly prodávat dvouleté kontrakty na elektřinu na roky 2008 a 2009, velmi živé. Celkem byla prodána dvě procenta čisté tuzemské spotřeby; majitele během jediného dne změnilo 2,193 terawatthodiny elektřiny. Kupující za ně zaplatí přes 117 milionů eur.
Ceny pro rok 2008 jsou zafixované na hodnotě 50,42 eura za megawatthodinu, ceny pro rok 2009 o více než euro překonaly hodnoty na německém trhu. Pražská burza uzavřela ve středu 25. července na ceně 56,05 eura za megawatthodinu, na burze v Lipsku stojí megawatthodina na stejné období 54,95 eura.
Obchodování na pražské energetické burze se minulý týden aktivně zúčastnilo šestnáct hráčů. „Naši obchodníci uzavřeli několik obchodů. Jsme spokojeni i s cenou,“ řekl mluvčí Czech Coal Radek Stavěl.
„Nenaplnila se všeobecně rozšířená teorie, že obchodování se bude řídit vzorcem německé ceny minus přenosové kapacity,“ řekl pro ČTK analytik Cyrrus Jan Procházka. To by odpovídalo ceně 51 eur za megawatthodinu. Pravděpodobněji proto vypadá scénář, který nastínil týdeník EURO předminulý týden (EURO 29/2007), a sice že cena elektřiny bude stoupat směrem od západu na Balkán a že v České republice bude dražší než v Německu.
O českou elektřinu mají velký zájem na Slovensku, kde poslední aukce vyhnala cenu tamní elektřiny na příští rok až na 62 eur za megawatthodinu. Největší slovenská energetická společnost Slovenské elektrárne, která se obchodování v Praze rovněž účastní, může nyní elektřinu nakoupit mnohem levněji právě na pražské burze.
Burza zatím nabízí elektřinu na rok 2008 pouze v balíku s dodávkami i na další rok. S tímto speciálním produktem, který má podle šéfa pražské burzy Petra Koblice „zabránit cenovému šoku při rozjezdu burzy“, se bude obchodovat jen jeden měsíc. Koncem srpna jej burza rozloží na dva roční kontrakty a zároveň přejde do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny i po měsících a čtvrtletích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).