Menu Zavřít

Hanák předsedou

27. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Jaroslav Hanák

BRAND24

PRAHA (ČTK) - Novým předsedou Svazu dopravy jmenovala valná hromada Jaroslava Hanáka, který dosud zastával funkci 1. viceprezidenta. Dosavadní šéf Otto Slavík je nyní čestným členem svazu. Prvním viceprezidentem se stal generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený.
Viceprezidenty svazu byli jmenováni generální ředitel společnosti České přístavy Miloslav Černý a generální ředitel pražského dopravního podniku Milan Houfek.
V letošním roce se svaz chce podle Hanáka zasadit především o to, aby při vstupu České republiky do Evropské unie byli dopravci schopni konkurovat zahraničním firmám. Zlepšit by se podle něj mělo i podnikatelské prostředí, například fungování státního dozoru ve firmách. Ve spolupráci s ministerstvem dopravy by se svaz chtěl podílet na státní dopravní politice.
Hanák se rovněž bude na předsednickém postu snažit o to, aby byla znovu zřízena rada dopravy. Ta by se skládala ze zástupců státu, zaměstnavatelů a odborů a například by pomáhala řešit případy stávek. Další téma, na něž nově zvolené vedení upozornilo, byly české přístavy. Oživení jejich činnosti by bylo vhodné, neboť jde o ekologicky nejšetrnější způsob dopravy a podle generálního ředitele Českých přístavů Miloslava Černého je vodní doprava výhodná jak pro dovozce, tak vývozce. „Moderní přístavy srovnatelné s evropskými vnitrozemskými přístavy máme,“ uvedl Černý. Na objemu přepravy se vodní doprava v České republice podílí údajně necelým procentem, zatímco ve světě to jsou čtyři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).