Menu Zavřít

Guma Hušáka nezastaví

1. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Sazka

CONTENT24

Společnost Sazka je od počátku minulého týdne v úpadku, boj o firmu se dostává do další fáze. A to do ostrého střetu mezi prozatímním věřitelským výborem společnosti (největšími věřiteli firmy jsou PPF a KKCG) a šéfem loterijní firmy Alešem Hušákem. Toho stále ještě v boji podporují společnosti Penta a E-Invest.
Věřitelský výbor zamítl podpis smlouvy o úvěru ve výši 2,5 miliardy mezi Sazkou a firmou Gladiolus, kterou ovládají Penta s E-Investem. Současně s tím informoval insolvenčního správce Sazky Josefa Cupka o svých obavách, že se management loterijní firmy snaží společnost trvale poškodit. „Jedná se především o snahu převést kauce obstaratelů do banky ovládané společností Penta a o sjednání povinnosti těchto obstaratelů, kteří provozují loterijní terminály Sazka, přejít v případě jejího konkurzu k Fortuně. K tomu je rovněž vedeno několik set nájemců čerpacích stanic sítě Benzina,“ napsali věřitelé Cupkovi. Sazka i majoritní vlastník Fortuny, firma Penta, označili takové informace za nesmyslné. PPF současně oznámila, že se Hušák snaží vytvořit fiktivní pohledávky. To by mu umožnilo zásadním způsobem ovlivnit insolvenční řízení.
I z toho důvodu se věřitelský výbor snaží odstranit Hušáka z vedení firmy. Zatím ale marně, a to přestože ho opouštějí někteří bývalí spolupracovníci. Třeba místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek, šéf čtyřprocentního akcionáře loterijní firmy – Autoklubu ČR. Ječmínek za důvod ekonomického kolapsu firmy označil především Hušákovo mlžení o jejím skutečném stavu a špatná manažerská rozhodnutí. Současně oznámil, že byl odvolán z postu zástupce generálního ředitele firmy. Šéf Autoklubu sice přiznal díl viny na aktuálním stavu, ale o tom, že se jako Hušákův nejbližší spolupracovník podílel na klíčových rozhodnutích firmy, taktně pomlčel.
Příjemným zpestřením stereotypního boje mezi věřiteli Sazky a Hušákem bylo čtvrteční vysílání pořadu České televize Máte slovo. Ten odstartovala slovní výměna mezi Hušákem a ministrem školství Dobešem, kterou se neúspěšně snažila utnout moderátorka pořadu Michaela Jílková. Nakonec jí přispěchal na pomoc další účastník diskuse, poslanec ČSSD a bývalý hokejista Jiří Šlégr. „Doufám, že už se omezíme jen na osobní útoky,“ prohlásil nešťastně. Je vhodné připomenout, že Šlégr se v dobách své hokejové kariéry pyšnil přezdívkou Guma.
Ani bývalý hokejista ale příliš úspěšný nebyl a Hušák s Dobešem pokračovali ve vzájemných invektivách. A Hušák argumentačně slabého Drobila převálcoval. Ostatně, značné rétorické schopnosti byly dle někdejších Hušákových spolupracovníků jedním z pilířů jeho profesní kariéry. Nyní to snad už pro jeho další setrvání ve vedení zkolabované Sazky stačit nebude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).