Grand Rasoi

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Kombinace indické a thajské kuchyně potěší každého milovníka pravé asijské kuchyně

Mám slabost pro asijské jídlo, byť ho v Praze bohužel jím málo. Zaprvé podle mne máloco trumfne svatou trojici chilli, česneku a zázvoru, které „Asie“ hojně používá jako základ. A zadruhé jsem kdysi v Londýně ještě jako student pracoval pro indický pajzl zvaný Curry in Hurry. Součástí jinak zločinně nízké výplaty bylo jídlo, takže od té doby nemám problém s tím, když mi permanentně hoří pusa.

I proto mám rád Grand Rasoi, vinohradskou restauraci kombinující indickou a thajskou kuchyni.

Ta první bývá ostřejší, s hutnějšími omáčkami a maso často peče, zatímco ta druhá hodně využívá i nám blízké smažení. Na Grand Rasoi je ale sympatická ještě jedna věc: nehraje si na žádnou luxusní haute cuisine, což u asijské kuchyně vždycky působí podezřele.

Indové i Thajci často jedí své výborné jídlo primitivně na zemi a jejich kuchyně je současně nejlepší street food na světě, tak proč něco předstírat?

V Grand Rasoi samozřejmě na zemi u jídla nesedíte, v suterénním interiéru mají běžný nábytek. Neuvidíte tu ale také žádné zbytečné designové cetky, hlavní důraz zde prostě kladou na jídlo. Podnik je proto oblíbeným místem na obědy a jídlo s sebou, současně má ale i celkem dlouhé stálé menu. To se zhruba dělí na indické a thajské jídlo, které se pak dělí ještě dál. Převažuje nicméně Indie, takže tu najdete kapitoly jako kari, vindaloo, madras či masala. A zatímco jako příloha samozřejmě dominuje rýže, z mas tu vaří hlavně z hovězího, kuřecího a pochopitelně jehněčího, plus plody moře.

Třeba thajské smažené tygří krevety s dipem ze sladkého chilli a plátky čerstvé okurky jsou sice jednoduché jak facka, chutnají ale skvěle. A snad i trochu jako facka, protože sladké chilli umí v puse lehce štípnout. A stejně tak jemně krémová kuřecí polévka s indickým kořením, po níž se vyplatí chvíli si vydechnout. Dát si třeba ostřejší jalfrezi omáčku v Indii vždy nebezpečně zavání nejen ústním požárem, v Grand Rasoi se ale nemusíte bát, máte-li rádi pálivější.

Mimo Indii se Indové s kořením dost krotí a zdejší jehněčí jalfrezi s rýží je tak akorát, zvlášť s pivem.

A také výborné, zelenina i maso jsou měkké, šťavnaté a křehké a perfektní je též rýže. Hlavní jídlo tady podávají tradičně v kovových miskách a mimochodem hlavní chody stojí do 300 korun a fakt nejde o degustační porce. A ještě jeden autorský tip: zkuste zdejší čočkovou polévku s citronem a česnekem, určitě se budete vracet.

Grand Rasoi ? Slezská 1668/56, Praha 2 ? t: 774 405 375 ? e: restaurant@grandrasoi.cz ? www.grandrasoi.cz


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
V práci se řeší problémy v kuchyňce. Začátek konce
Rozdílný výpočet sociálního a zdravotního pojištění v příkladech
Chystáte se do zoo? Kolik stojí vstupné a kde můžete kouřit?
České neprůstřelné vesty chrání od Keni po Austrálii
ČNB opět zpřísňuje poskytování hypoték - není ale třeba panikařit
Auta
Dacia jako ojetina: Kterou chtít, kterou nebrat a jak…
Abt přidal pětiválci v Audi RS3 dalších 100 koní. Teď už jich má 500
Sedm slepých uliček automobilového vývoje: Tudy ne, přátelé
Ford Focus bude „číst“ silnici a vyhlazovat díry pomocí adaptivních tlumičů
Kvíz: Poznáte auta podle těchto detailů?
Technologie
Američan vyrobil robota na kompletní přípravu burgerů
Google upravil nastavení účtu. Denně ho navštíví 20 milionů lidí
Nvidia vyrobila speciální 32GB verzi grafiky Titan V: CEO Edition s vyšším výkonem
Instagram je další miliardovou službou Facebooku a jde po krku YouTubu
Šéf Intelu náhle končí. Oficiálním důvodem je nevěra, reálným by mohl být 10nm proces
Hry pro příležitostné hráče