Grand Rasoi

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Kombinace indické a thajské kuchyně potěší každého milovníka pravé asijské kuchyně

Mám slabost pro asijské jídlo, byť ho v Praze bohužel jím málo. Zaprvé podle mne máloco trumfne svatou trojici chilli, česneku a zázvoru, které „Asie“ hojně používá jako základ. A zadruhé jsem kdysi v Londýně ještě jako student pracoval pro indický pajzl zvaný Curry in Hurry. Součástí jinak zločinně nízké výplaty bylo jídlo, takže od té doby nemám problém s tím, když mi permanentně hoří pusa.

I proto mám rád Grand Rasoi, vinohradskou restauraci kombinující indickou a thajskou kuchyni.

Ta první bývá ostřejší, s hutnějšími omáčkami a maso často peče, zatímco ta druhá hodně využívá i nám blízké smažení. Na Grand Rasoi je ale sympatická ještě jedna věc: nehraje si na žádnou luxusní haute cuisine, což u asijské kuchyně vždycky působí podezřele.

Indové i Thajci často jedí své výborné jídlo primitivně na zemi a jejich kuchyně je současně nejlepší street food na světě, tak proč něco předstírat?

V Grand Rasoi samozřejmě na zemi u jídla nesedíte, v suterénním interiéru mají běžný nábytek. Neuvidíte tu ale také žádné zbytečné designové cetky, hlavní důraz zde prostě kladou na jídlo. Podnik je proto oblíbeným místem na obědy a jídlo s sebou, současně má ale i celkem dlouhé stálé menu. To se zhruba dělí na indické a thajské jídlo, které se pak dělí ještě dál. Převažuje nicméně Indie, takže tu najdete kapitoly jako kari, vindaloo, madras či masala. A zatímco jako příloha samozřejmě dominuje rýže, z mas tu vaří hlavně z hovězího, kuřecího a pochopitelně jehněčího, plus plody moře.

Třeba thajské smažené tygří krevety s dipem ze sladkého chilli a plátky čerstvé okurky jsou sice jednoduché jak facka, chutnají ale skvěle. A snad i trochu jako facka, protože sladké chilli umí v puse lehce štípnout. A stejně tak jemně krémová kuřecí polévka s indickým kořením, po níž se vyplatí chvíli si vydechnout. Dát si třeba ostřejší jalfrezi omáčku v Indii vždy nebezpečně zavání nejen ústním požárem, v Grand Rasoi se ale nemusíte bát, máte-li rádi pálivější.

Mimo Indii se Indové s kořením dost krotí a zdejší jehněčí jalfrezi s rýží je tak akorát, zvlášť s pivem.

A také výborné, zelenina i maso jsou měkké, šťavnaté a křehké a perfektní je též rýže. Hlavní jídlo tady podávají tradičně v kovových miskách a mimochodem hlavní chody stojí do 300 korun a fakt nejde o degustační porce. A ještě jeden autorský tip: zkuste zdejší čočkovou polévku s citronem a česnekem, určitě se budete vracet.

Grand Rasoi ? Slezská 1668/56, Praha 2 ? t: 774 405 375 ? e: restaurant@grandrasoi.cz ? www.grandrasoi.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Známé tváře a volby: Které známé osobnosti podporují ANO, KSČM, či ODS?
Chcete půjčku vyřídit online?
Jaký má vliv sdílené ubytování na českou ekonomiku?
Po svatbě vás vyřizování na úřadech nemine!
Máté nízké příjmy? Do penze odejděte už v prosinci
Auta
Příval malých crossoverů na český trh nebere konce. Dnes…
Plug-in hybridní kupé Polestar 1 není Volvo a vyrábět se bude v Číně
Končí norská elektrická pohádka? Na těžké Tesly se má vztahovat daň téměř 200 tisíc
Sportovní Mazda s motorem Wankel? Problémem není technologie, ale byznys
Polestar dnes představí své první auto. Bude to čtyřválcové plug-in hybridní kupé
Technologie
Už i pevným diskem se dá špehovat, funguje jako mikrofon. Hrozba pro bezpečnost
Podruhé a lépe. Surface Book 2 je rychlejší, lépe vybavený a může být zcela tichý
Netflix má již 104 milionů předplatitelů. Příští rok hodlá do obsahu nacpat 8 mld. dolarů
Windows 10 Fall Creators Update: jen malé a někdy nedotažené novinky [recenze]
Bez LTE, zato s Wi-Fi. Praha nabídne v metru bezplatný internet
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít