Goldie

26. června 2017, 00:00 - Klára Donathová
26. června 2017, 00:00

Hotelová restaurace na táborském hlavním náměstí láká na sofistikovanou kuchyni soutěžícího šéfkuchaře

Chcete-li v Táboře ochutnat jídlo blížící se fine diningu, máte jedinou možnost. A to vyzkoušet restauraci Goldie v hotelu Nautilus. Dostanete krásná jídla za velmi „pražské ceny“, ale možná vás stejně jako mě poněkud rozladí interiér, který má svá nejlepší léta dávno za sebou, a zejména židle a lavice zoufale volají po výměně. Jídlo i obsluha jsou ale na úrovni, a tak nad nepohodlným sezením u malých stolů, na které se tak tak všechno vejde, přimhouříme obě oči.

Kuchyně, kterou tu předvádí Martin Svátek je s ohledem na velikost města poměrně progresivní, ale pro konzervativnější strávníky, je tu i během víkendů připraveno mírně naceněné jednoduché denní menu čítající polévku, výběr z dvou hlavních jídel a dezert, to vše za 210 korun. Typickým znakem místních jídel je, že jsou opravdu krásná na pohled. Barevná, efektně poskládaná na talíři tak, že je skoro škoda kompozici pokazit.

Martin Svátek je členem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky a v nabídce restaurace se tak odráží jeho zkušenosti z mezinárodních kuchařských soutěží.

Menu staví na lokálních surovinách, ale šéfkuchař neváhá sáhnout ani po foie gras nebo chobotnici. Vyzkoušeli jsme od každého něco a se vším si v kuchyni uměli poradit. Kombinace foie gras v podobě presované terinky s hruškami a rozpečeným mazancem byla sladce tučná a opravdu dobrá. Za ochutnání stál ale i výrazný krém z lišek, kterých v okolí roste nebývalé množství. Chobotnice překvapila krásnou prezentací, ale i obří porcí rizota zbarveného do černa sépiovým barvivem, které se do jednoho strávníka sotva může vejít. Tradičně dobrá tu bývá kachna, ať už v klasičtější podobě se zelím a povidly s vídeňským knedlíkem i bramborovými šiškami nebo jen prsíčko s pečenou červenou řepou, tenkými plátky řepy žluté s blumami a kukuřičnými lívanci. Z dezertů je téměř povinností vyzkoušet opět netradičně prezentované dukátové buchtičky s borůvkovým žahourem a vanilkovou omáčkou, které jsou stálicí místní nabídky.

Obsluha je tu příjemná a efektivní, dokáže poradit s výběrem a jídla dobře popsat. Za hezkého počasí jsou stoly i venku před hotelem, takže hosté mohou pozorovat čilý ruch na Žižkově náměstí.

Goldie ? Žižkovo náměstí 20, Tábor ? t: 602 697 758 ? e: info@hotelnautilus.cz ? www.hotelnautilus.cz ? šéfkuchař: Martin Svátek


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče