Goldie

26. června 2017, 00:00 - Klára Donathová
26. června 2017, 00:00

Hotelová restaurace na táborském hlavním náměstí láká na sofistikovanou kuchyni soutěžícího šéfkuchaře

Chcete-li v Táboře ochutnat jídlo blížící se fine diningu, máte jedinou možnost. A to vyzkoušet restauraci Goldie v hotelu Nautilus. Dostanete krásná jídla za velmi „pražské ceny“, ale možná vás stejně jako mě poněkud rozladí interiér, který má svá nejlepší léta dávno za sebou, a zejména židle a lavice zoufale volají po výměně. Jídlo i obsluha jsou ale na úrovni, a tak nad nepohodlným sezením u malých stolů, na které se tak tak všechno vejde, přimhouříme obě oči.

Kuchyně, kterou tu předvádí Martin Svátek je s ohledem na velikost města poměrně progresivní, ale pro konzervativnější strávníky, je tu i během víkendů připraveno mírně naceněné jednoduché denní menu čítající polévku, výběr z dvou hlavních jídel a dezert, to vše za 210 korun. Typickým znakem místních jídel je, že jsou opravdu krásná na pohled. Barevná, efektně poskládaná na talíři tak, že je skoro škoda kompozici pokazit.

Martin Svátek je členem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky a v nabídce restaurace se tak odráží jeho zkušenosti z mezinárodních kuchařských soutěží.

Menu staví na lokálních surovinách, ale šéfkuchař neváhá sáhnout ani po foie gras nebo chobotnici. Vyzkoušeli jsme od každého něco a se vším si v kuchyni uměli poradit. Kombinace foie gras v podobě presované terinky s hruškami a rozpečeným mazancem byla sladce tučná a opravdu dobrá. Za ochutnání stál ale i výrazný krém z lišek, kterých v okolí roste nebývalé množství. Chobotnice překvapila krásnou prezentací, ale i obří porcí rizota zbarveného do černa sépiovým barvivem, které se do jednoho strávníka sotva může vejít. Tradičně dobrá tu bývá kachna, ať už v klasičtější podobě se zelím a povidly s vídeňským knedlíkem i bramborovými šiškami nebo jen prsíčko s pečenou červenou řepou, tenkými plátky řepy žluté s blumami a kukuřičnými lívanci. Z dezertů je téměř povinností vyzkoušet opět netradičně prezentované dukátové buchtičky s borůvkovým žahourem a vanilkovou omáčkou, které jsou stálicí místní nabídky.

Obsluha je tu příjemná a efektivní, dokáže poradit s výběrem a jídla dobře popsat. Za hezkého počasí jsou stoly i venku před hotelem, takže hosté mohou pozorovat čilý ruch na Žižkově náměstí.

Goldie ? Žižkovo náměstí 20, Tábor ? t: 602 697 758 ? e: info@hotelnautilus.cz ? www.hotelnautilus.cz ? šéfkuchař: Martin Svátek

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche …
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Škoda Karoq má dalšího sourozence. Nový Volkswagen Tharu ale nemíří jen do Číny
Technologie
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Jak si může důchodce zvýšit příjmy?
Cnews FM: Kelly Family Link je v Česku, Zuckerberg byl v Evropském parlamentu [podcast]
Kvíz: Smartphony jsou si čím dál víc podobné. Dokážete je od sebe rozeznat?
Osmijádrové procesory Coffee Lake mají spotřebu 80 nebo 95 W, Intel prozradil TDP
Hry pro příležitostné hráče