Menu Zavřít

Generálka na dovolenou

6. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Autentická středomořská kuchyně i atmosféra v centru Prahy

Velká gastronomie se odehrává o pár ulic dál směrem k Týnu, Revoluční třída neoplývá podniky, kde by se lidé rvali o židle. Hřmot provozu a pro mnohé málo interesantní nabídka obchodů sem chodce příliš nelákají. Objevil jsem tu nicméně místo, které, ač nemá ve štítu hvězdy, kuchařské čepice či zkřížené příbory, vyhlíží útulně a láká. Láká obláčkem středomořských vůní, náladovou hudbou a jednoduchým, veskrze veselým vzhledem. To všechno mne svedlo k tomu, abych do Řecké taverny v Revoluční zašel a pojedl něco tamních specialit.
Menší přední místnost hned za dveřmi vyhlíží trochu jako lepší fastfood. To díky prosklenému pultu, na odiv hostu vystaveným grilům na gyros a hodně otevřenému pohledu do kuchyně. Teprve když mi bylo projíti do sálu vzadu – trochu bombastickou branou s jakoby antickými sloupy – dostal jsem se do „echtovní“ řecké taverny. Jednoduché dřevěné stolky, modré židle s vyplétanými sedáky, obrázky malých zátok při kykladských ostrovech, to všechno napovídá, že jste kdesi na pobřeží, kde se rodila civilizace. Skořicové stěny a modrý strop, vysokánská okna, která kupodivu neruší, neboť propouštějí tolik světla, kolik je ho za slunného dne kdekoliv v Attice, Peloponésu, na Rhodu či Krétě. Usedám, nechávám se inspirovat obrazem Mykén v čele lokálu, přivírám oči a pod vlivem nostalgických písní se v polosnu ocitám v přístavní kavárničce někde za obrazem. Jenže když má užuž přistát rybářská bárka, zazvoní u refýže čtrnáctka a já jsem zpátky!
Otevírám tedy lístek, velice slušně pojednaný, a v rámci generálky na dovolenou se probírám jen specialitami z řeckého jídelníčku. I obsluha pracuje pod vlivem prostředí. Mládenci povolili uzdu stolničení a činí se ve stylu svých egejských kolegů. Vstřícně, družně a mile, bez toho, aby si dělali problém s pravidly. I tento zdánlivě ledabylý způsob má své kouzlo a do prostředí patří, navozuje autenticitu. Při vší volnosti je obsluha rychlá. Během minutky, ledva jsem stačil jednou dvakrát uskrnout ouza, stál přede mnou předkrm. Na malém stříbře se jako vojáci seřadily Dolmades - temně zelené válečky, ve vinných listech balená rýže. Mám rád tuhle prajednoduchou krmi, v níž se potkávají pouhé dvě chuti, spojí se a spolu vytvoří velezajímavý celek. Rýže, nijak mimořádně dochucená, je o dvě tři patra „vytažena“ možná obhroublým, jednoduše do nakyslého odstínu vyladěným projevem naloženého listu réví. Ten určí charakter, a je z toho lehká a pikantní, zvláštní chuť prostého sice, ale svěžího a obmyslného ražení. Navíc závitky dokonale „zblázní“ čivy a díky digestivnímu působení obrátí veškerou pozornost jen a jen k jídlu. Takže motivován a s příborem pohotově vyhlížím číšníka a potěšeně shledávám, že je u mne v ten moment, kdy jeho kolega stáhl použité nádobí.
Nešel jsem do osvědčených a známých mediteránních specialit z mletých mas, nedal jsem si ani populární jehněčí. Zvolil jsem pokrm dosud mi neznámý, Moschari jachni se jmenuje a jde o dušené telecí maso v pikantní omáčce. Vypadalo to obyčejně, gulášově, řekl bych, ale už vůně prozrazovala příslušnost ke středomořské kuchyni. V omáčce se utápěly kostky telecího, skrovnou garnituru obstaraly „sluníčka“ rajčat a listy kadeřavých salátů. Jednoduchost vzhledu kopíroval i chuťový projev. Opět sestával jen z minima vstupů a opět toto málo dokázalo vykouzlit bohatý, košatý výraz. Omáčka na bázi rajčat, drzá ve svém projevu, nesladká, přitom však mazlivá, ostrá, ne však drakonická. Křehoučké, jemné maso, šťavnaté a chutné samo o sobě, nabylo díky požití spolu s dokonalým sosíkem nové netušené dimenze. A ještě česnek. Druhoplánově, velmi decentně a s citem diplomata ovládl dohru. Ovšem jenom tak aby byl poznat, neuzurpoval živou a zdravě chutnající kompozici řeckého venkova. Vše bylo ještě katalyzováno plackou chleba pita. Obilná příchuť, rozšířená o prvky kouře a lehce přichycená, vlastně jakoby nedokonalá, podtrhne svéráz a originalitu každého takového jídla. Ať si je dopřejete kdekoliv, přes spojnici použitých surovin bude vždy jiné. A zřejmě nikdy špatné.
Abych dohrál podle scénáře, zavíral jsem chalvou. I ta, velice nezvykle postavená z ořechů, sezamu, karamelu a trošky medu, je příkladem zvláštní hry chutí. Při vší své energetické bohatosti není až tak sladká, jak by se mohlo zdát. Trochu suchá, lehce dusivá, ale na druhý a další pokusy už povětšině příjemná. Ten tenký trojhránek, oživený šťavou z pomeranče a jako zdobením doprovázený umnou „vrtulkou“ z téhož, obstarala přesně ten závěr, jaký si večeře žádala.
Pod dojmem prosté, přesto atraktivní krmě, s tóny santuri v uších, zažíval jsem při sklence metaxy, kterou jinak nemusím, a řecké kávy, jež mi chutná jen prostředně, jednak slušnou porci meníčka, jednak náladu, kterou umí vykouzlit snad jen pobřeží a ostrovy Řecka. A tohle všechno, vážení, nestálo ani osm, ani sedm, ba co dím, ani šest stovek. Povedená generálka na kýžené volno přišla na 465 korun. Cenu, o které není třeba vést diskuzi.

Value for Money: 8/10
+ vysoká míra věrohodnosti jak jídel a pití – mají tu i obě retsiny - tak i atmosféry
- až příliš otevřený pohled do zázemí, který má zůstat hostu vždy odepřen. Tím spíše, když není vzorem ladu a pořádku.

Řecká taverna v Revoluční
Revoluční 16, 110 00 Praha 1
Tel./fax:: +420-222 317 762, e-mail: restaurace@reckataverna.cz, www.reckataverna.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00-24.00
  • Počet míst: restaurace 75
  • Druh kuchyně: řecká
  • Přijímané platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, řečtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, řečtina
  • Země původu nabízených vín: Řecko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 52 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Tzatziki - jogurt s okurkou a česnekem 100 g 30 Kč
Melitzanosalata - lilková pomazánka s česnekem 80 g 40 Kč
Feta - Feta sýr, oregano a olivový olej 100 g 45 Kč
Chortosupa - zeleninový krém 35 Kč
Maruli Salata - ledový a hlávkový salát, červená cibule, olivy, citronová šťáva 250 g 55 Kč
Hallumi sti Schara - kyperská sýrová specialita na grilu z kozího a ovčího mléka 100 g 85 Kč
Lachanodolmadakia - zelné listy plněné mletým masem a rýží 300 g 110 Kč
Musaka - zapékaný lilek s bramborem, mletým masem, bešamelem a sýrem 400 g 175 Kč
Bifteki Jemisto me Potates - jemně mleté hovězí a vepřové maso plněné sýrem tzatziki 250 g 165 Kč
Pajidakia - jehněčí kotlety s kostí 400 g 335 Kč
Spaghetti me Skordo ke Vasiliko - špagety s bazalkou a česnekem 250 g 90 Kč
Solomos Fileto - steak z lososa s pomerančem 200 g 135 Kč
Jaurty me Fruta ke Meli - jogurtový dezert s ovocem, medem a ořechy 180 g 70 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Bohemia brut sekt 0,75 l 220 Kč
Makedonikos - bílé, červené polosuché 0,75 l - Řecko 260 Kč
Retina - bílé, růžové suché s pryskyřicí 0,75 l - Řecko 180 Kč
Cava - červené suché 0,75 l - Řecko 310 Kč
Laona Xynisteri - bílé suché 0,75 l - Kypr 280 Kč
Plakota Maratheftiko - červené suché 0,75 l - Kypr 290 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).