Menu Zavřít

Fúze vojáků a vnitra se blíží

12. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Zdravotní pojišťovny ing.

BRAND24

Zdaleka největší zaměstnanecká zdravotní pojišťovna ovládající šestinu trhu vznikne po plánovaném splynutí dvou pojišťoven: ministerstva vnitra a vojenské. Jak týdeníku EURO potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, fúze by měla startovat od dubna příštího roku, nejpozději pak v červenci, jakmile vstoupí v platnost novela zákona, která odblokuje právě fúze pojišťoven. Splynutí ještě budou muset posvětit správní rady obou společností.
Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) v minulosti odmítala fúzi se svou kolegyní na trhu s tím, že obhospodařuje informace o vojácích ve zvláštním režimu utajení. Loni v dubnu proto o své křeslo přišel tehdejší ředitel František Beránek. „Vojenská se nestará jen o vojáky, ale má i statisíce normálních pojištěnců. Nevím, proč by nemohly být registry v režimu utajení stejně spravovány v jiné pojišťovně,“ uvedl člen správní rady VoZP a poslanec Marek Šnajdr (ODS). Navíc i pojišťovna ministerstva vnitra eviduje informace o některých svých klientech (zaměstnancích BIS) ve zvláštním režimu utajení.
Nástupnickou organizací se stane pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV). Ta nyní eviduje 1,2 milionu pojištěnců a jejími účty proteče ročně přes dvacet miliard korun. „Je logické, že silnější subjekt pohltí ten ekonomicky slabší,“ zdůraznil náměstek Nosek.
VoZP není v nejlepší finanční kondici. Resort financí dokonce varoval, že spolu s VZP jsou u ní „signalizovány problémy“ již od konce loňského roku. U VoZP je registrováno 600 tisíc občanů, kteří jí ročně pošlou na pojistném přes deset miliard korun. Letos bude muset doplnit svůj základní účet, na němž jí koncem roku zbude pouhých 41 milionů, o dalších 350 milionů převodem z jiných fondů, případně díky vnitřním úsporám. ZP MV loni zbylo v základním fondu, z něhož se hradí zdravotní péče, 4,1 miliardy korun, letos by měl zůstatek do konce roku poklesnout o čtvrtinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).