Menu Zavřít

Fungují a odstraňují následky

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Telekomunikační firmy

BRAND24

PRAHA (mtc) - Hlavní sídlo telekomunikační společnosti Aliatel v pražském Karlíně se nachází v oblasti, která byla nejvíce zasažena zátopovou vlnou. Budova Aliatelu byla zaplavena vodou do výše tří metrů a společnost se musela rychle evakuovat do náhradních prostor na Žižkově. Manažer útvaru Instalace a servis David Voráček však tvrdí, že je provoz sítě Aliatelu bez výpadků. „Na kvalitě služeb se provizorní režim vůbec neprojevuje. Ani v následujícím období neočekáváme žádné problémy – ve stávajícím režimu jsme schopni řídit kompletní provoz po neomezenou dobu,“ uvedl Voráček minulé pondělí.
Aliatel se zároveň zapojil do řady firem, které nabídly pomoc ostatním zaplaveným. V řadě firem došlo v důsledku povodní k odpojení serverů, takže zkolabovaly jejich datové a internetové služby. Těmto společnostem nabízí Aliatel umístění serverů ve svých provizorních prostorách v moderním datovém centru Nagano na pražském Žižkově až do konce září zdarma.
Stejnou pomoc postiženým nabízí i společnost Czech On Line, která provozuje síť Jet2Web Czech Republic. Hostování serverů ve svých prostorách poskytne po nezbytnou dobu rovněž zcela zdarma.
Společnost Telenor, jeden z hlavních telekomunikačních operátorů ve Skandinávii a vlastník českého alternativního operátora Nextra, přispěje na odstranění následků povodní částkou sto tisíc korun. „Poprvé v životě jsem byl přímým svědkem takto ničivé síly přírody,“ uvedl country manažer Telenoru Tom Lindberg. Peníze jsou určeny na rekonstrukci škol a veřejných knihoven.
Český Telecom pomoc zdarma nenabízí, ale sám pracuje na odstraňování následků záplav na vlastní telekomunikační síti. „Technikům firmy ještě zbývá dokončit vysoušení, čištění a opravy celkem čtrnácti lokálních telefonních ústředen. Oproti víkendu, kdy byla situace nejkritičtější, už běží polovina záplavami vyřazených ústředen. V provozu však zatím není sedm zařízení v Ústeckém kraji, tři ve středních Čechách, tři v Praze a jedna ústředna v jižních Čechách,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha minulý čtvrtek.
V kritické době bylo mimo provoz šedesát tisíc pevných telefonních stanic. „Počet telefonních stanic, které nefungují v důsledku záplav, postupně upřesňujeme. Kromě škod na ústřednách, kvůli nimž je nyní bez telefonního spojení zhruba 42 tisíce stanic, totiž povodně v řadě lokalit narušily i místní přístupovou telefonní síť. V oblastech, kde ustoupila voda, firma mapuje míru poškození a okamžitě nasazuje specialisty na její rekonstrukci,“ uvedl mluvčí Crha.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).