Menu Zavřít

FRAŠKA POKRAČUJE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ versus Mostecká uhelná společnost

Spory mezi ČEZ a jejím dodavatelem, Mosteckou uhelnou společností (MUS), přerostly do frašky. Poté, co se fakturami na dodávky uhlí začal (na žádost MUS) zabývat Úřad pro hospodářskou soutěž (EURO 41/1999), kontrovala ČEZ žádostí o intervenci vlády. Její generální ředitel Milan Černý odeslal premiéru Zemanovi dopis, ve kterém požaduje přehodnocení činnosti antimonopolního úřadu.

Mostecká uhelná se nechce smířit s tím, že její odběratel potřebuje kvůli nižší výrobě elektřiny méně uhlí. Požaduje, aby jí u krácených dodávek platila ČEZ víc než dosud. ČEZ ovšem tvrdí, že tak drahou elektřinu neprodá. Do elektrárny Počerady , která leží u dopravníků MUS, proto začala vozit uhlí od jiného dodavatele. Mostecká společnost jí naopak zkomplikovala život, když náhle začala dodávat uhlí s neobvykle nízkým obsahem síry. Snížila tím elektrárenskou produkci energosádrovce, který je pro ČEZ vstupní surovinou v navazující lukrativní výrobě sádrokartonů.

BRAND24

Obě firmy, které se zatím neshodly ani na dodávkách pro příští rok, by spolu nyní měly podle návrhu Milana Černého jednat o prodeji dvou dolů MUS. Zatímco Černý tvrdí, že by ČEZ tímto nákupem pomohla svému dodavateli z mom entálních finančních potíží, Mostecká uhelná vidí za návrhem snahu o likvidaci těžební firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).