Menu Zavřít

FRANCOUZSKÝ BALÍK

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

SNCF a La Poste

Státní francouzské dráhy Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF) a francouzská pošta La Poste se dohodly na vytvoření aliance v oblasti dopravy a logistiky. La Poste se tak stane druhým největším evropským přepravcem zásilek po Deutsche Post a před nizozemskou poštou. V nově vzniklé společnosti bude mít La Poste 51 procent a 49 procent Geodis, který je filiálkou SNCF.

Vším ještě může důkladně zamíchat Evropská komise. Navrhuje totiž direktivu liberalizující poštovní služby v unii podle nizozemského modelu. Nizozemská pošta se jako jediná na světě kótuje na burze. Již nyní vyvolává u Francouzů obavy představa, že něco podobného by mělo čekat i je a návrhům direktivy se urputně brání.

BRAND24

La Poste v uplynulých dnech oznámila rekordní výsledky za uplynulý rok. Obrat se vyšplhal přes neuvěřitelných sto miliard franků (15,3 miliardy eur), a to bez jakýchkoli dotací a zvedání poštovních tarifů. Šéf La Poste Claude Bourmaud uvedl, že výborných výsledků bylo dosaženo díky rozvoji přepravy malých zásilek a logistických aktivit. „Více než čtyřprocentní nárůst počtu doručených dopisů zcela vyvrací tvrzení, že vše ovládla elektronická pošta, uvedl pro francouzský deník Le Monde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).