Menu Zavřít

Fotbal spasil mrtvé období

27. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Sázkové kanceláře

BRAND24

PRAHA (zdf) – Fotbalové mistrovství světa v Jižní Koreji a Japonsku přineslo stovky milionů korun také do pokladen českých sázkových společností. Jejich tržby v červnu vzrostly odhadem o třetinu a mohly být ještě o dalších třicet procent vyšší, kdyby na šampionát postoupila i česká reprezentace.
„Objem sázek vzrostl oproti běžným obdobím rapidně,“ potvrzuje mluvčí sázkové kanceláře Fortuna Radek Šilhan. Firma prý zaznamenala přírůstek o třicet až čtyřicet procent, přičemž červen je v branži považován za mrtvé období. Minulou středu 26. června vykazoval účet fotbalových sázek saldo zhruba 150 milionů korun, takže se dá předpokládat, že u Fortuny lidé prosázeli nejméně dvě stě milionů korun.
Přibližně třicetiprocentní meziroční nárůst tržeb hlásí také Lubomír Ježek, ředitel vnějších vztahů sázkové kanceláře Tipsport. Poctivě přiznává, že na růstu se podepsal nejenom samotný fotbal, ale i expanze firmy, která během roku otevřela přes 150 nových poboček. Ježek na začátku fotbalového mistrovství odhadoval, že šampionát přinese od sázejících kolem stovky milionů korun, nyní je ještě optimističtější. „Vše nasvědčuje tomu, že tato cifra bude překročena,“ říká.
Malým tajemstvím je, jaké efekty přinesl fotbalový svátek společnosti Sazka. „Výši aktuálních tržeb nezveřejňujeme,“ vysvětluje firemní specialista pro public relations Filip Jonáš. Třebaže souhlasí, že letošní šampionát výrazně pomáhá brzdit mrtvé sázkové období, přesto celková výše vkladů dosahuje jen osmdesáti procent oproti běžné sázkové sezoně.
Za ekonomickou ztrátu mohou společnosti označit nepřítomnost národních fotbalistů. „Můžeme pouze spekulovat. V případě účasti českého týmu odhadujeme vyšší tržby o čtvrtinu až třicet procent,“ říká Jonáš ze Sazky. Podle šéfa vnějších vztahů Tipsportu Lubomíra Ježka mohl postup Čechů vynést dokonce až o čtyřicet procent více sázek. „Najednou by si totiž přišly vsadit tisíce lidí, kteří normálně nesázejí,“ vysvětluje Ježek.
Zatímco v Tipsportu se vsazenou výší sázka na fotbal neliší od jakékoliv jiné průměrné kursové sázky (podle regionu se pohybují vklady od padesáti do 120 korun), v Sazce lidé utrácejí o dvaadvacet korun více proti pětačtyřicetikorunovému vkladu v běžné sezoně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).