Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Flavours wine & deli

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Malá vinotéka na Vinohradech se stala vyhledávaným místem nejen „velkých“ vín

„Lidé jsou dnes mnohem rozmazlenější. Už jim není jedno, co a za kolik jim člověk nalije. Začínají mít o víně slušné povědomí, což mě těší,“ říká majitel Flavours a importér David Kuchař, jenž svým vínem zásobuje nejlepší tuzemské restaurace. Ví o tom své z praxe, snaží se přesvědčovat hoteliéry, jimž dodává, aby to s cenami vína nepřeháněli, jak u nás bývá zvykem. Z prostého důvodu: lidé pak místo jedné lahve klidně vypijí i dvě a všichni tak víc vydělají.

Nemá smysl Flavours jakkoli definovat podle původu vína. Můžete tu v podstatě pít cokoli dobrého z celého světa; nemálo vín Kuchař sám dováží, jiná nakupuje od ostatních dovozců.

V jeho vinotéce tak můžete pít veltlínské z Wachau od Global Wines, ale také italská přírodní vína od pražského italského restauratéra Riccarda Lucqueho. Spolu sedíme pro změnu u lahve toskánské Argentiery, jednoho z nejlepších takzvaných „supertoskánců z Bolgheri“, za majitelem podniku ale vidím i lahev Château Margaux ročník 1983.

Kromě běžných vín totiž Kuchař stále více obchoduje s „velkými“ víny hlavně z Bordeaux, v podstatě je dnes dvorním dodavatelem některých miliardářů i multimilionářů. Na tento exkluzivní segment se zaměřuje jeho nový projekt iDeal Wines.

Nejde ale samozřejmě jen o nejdražší vína. Kuchař mi dává ochutnat lucemburské šumivé víno za 200 korun vyrobené tradiční šampaňskou metodou, protože se prý rozhodl eliminovat stále módnější prosecco.

Důvodem není samotné známé italské víno; jeho celosvětový comeback ale znamená i to, že si jeho producenti stále více diktují obchodní podmínky.

„Měl jsem velkou akci pro banku a potřeboval jsem hned prosecco. Italský výrobce mi ale řekl, ať počkám, že zrovna naložili kamiony pro Ameriku a Čínu,“ vysvětluje Kuchař. Majitel Flavours proto dobře ví, jak to vypadá, když se fakt bohatí lidé fakt zblázní do vína – pak za ně měsíčně klidně utratí statisíce a pořád chtějí víc.

Poslední módou mezi bohatými tuzemskými byznysmeny je, že společně létají soukromými letadly do Francie, klidně i do slavného Château Petrus. „Co je nejvíc? Nejvíc je top víno v top ročníku ve zralosti,“ říká Kuchař. Je to skoro telepatie: právě mu totiž volá jeden z největších négociantů (nákupčích vína) z Bordeaux. Majitel vinotéky se snaží stará vyhlášená vína nakupovat přímo na místě, protože tam mají garantovaný původ i kvalitu. Svět je poslední dobou stále plnější padělků, ale přímo u vinařů t o obvykle nehrozí: ti mívají viněty s příslušným ročníkem v trezoru, takže i staré lahve pak vypadají jako nové.

Zralost, o níž Kuchař mluví, samozřejmě nepotěší jen u nejdražších vín: mnohdy k radosti úplně postačí mnohem levnější lahev. Třeba piemontská Barbera d’Alba, jež má tu smůlu, že ji vždy suverénně zastíní slavné Barolo pocházející z úplně stejných zamlžených kopců pohoří Langhe. Od svého vinaře Kuchař proto do vinotéky například koupil i karton Barbery d’Alba 2004. „To je víno v absolutní zralosti, které člověka také vždy potěší,“ usmívá se, zatímco otvírá lahev.

Ne náhodou: starší červené už ztratilo svou pověstnou kyselost a po téměř třinácti letech chutná elegantně hebce, přesto ale pořád plně.

Právě v Piemontu je majitel Flavours jako doma: dováží odsud nejen několik Barol, která najdete třeba v michelinském Divinisu Zdeňka Pohlericha, ale i Barbaresco, jemuž se někdy říká mladší bratr Barola. A pokud jde o Toskánsko, další slavný italský vinný region, najdete ve vinohradské vinotéce kromě obligátního Brunella di Montalcino i spoustu toskánských vín a již zmíněných „supertoskánců“, například i vyhlášené Poggio Bestiale.

Před rokem se Kuchař pustil také do záslužného projektu: dostat slušné víno mimo Prahu a větší města, kde se mu pořád tradičně nedaří. Napadlo ho to úplně náhodou, když dostal v noci chuť na dobré víno na šumavské Kvildě, a měl prostě smůlu. Jak úspěšný je v téhle činnosti po roce? „Už mám první instalace vinoték. Kromě Kvildy i v Dobřichovicích nebo Mariánských Lázních,“ vyjmenovává nová místa. A nedávno otevřel Flavours v Brně.

Flavours wine & deli ? Záhřebská 29, Praha 2 ? www.flavours.cz


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Nové zálohy pro OSVČ v roce 2019: kolik a kdy si změnit platební příkazy?
Jde česká volební účast do kopru?
Podporu z pracáku nedostanete vždy a její součástí mohou být poukázky (1)
Kam plyne zisk 76 miliard Kč z českých bank?
Je výhodnější jít do důchodu v prosinci 2018 či v lednu 2019?
Auta
Škoda Kodiaq GT vyráží na čínský trh. Čeští zájemci mohou…
Účet za Dieselgate má v případě Audi hodnotu 21 miliard korun. V problémech je i Opel
BMW X7 bylo odhaleno. Jak si stojí ve srovnání s Q7, Range Roverem a Mercedesem GLS?
Test Nissan Leaf 40 kWh: Obraťme list
Fungují u nás správně dobíjecí stanice? Česká obchodní inspekce je vůbec poprvé zkontrolovala
Technologie
Apple dá sbohem Intelu. Do Maců prý od roku 2020 bude instalovat vlastní čipy
Intel chystá velkou reorganizaci továren. Rozdělí se na tři části, jejich šéf odejde
Google slibuje revoluci. Digitální zoom v Pixelu 3 má být srovnatelný s optickým
Prohlížeč Seznam.cz synchronizuje otevřené stránky a překládá v pěti jazycích
AMD začalo prodávat Radeony RX 580 s parametry modelu RX 570. Zatím asi jen v Číně
Hry pro příležitostné hráče