Flavours wine & deli

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Malá vinotéka na Vinohradech se stala vyhledávaným místem nejen „velkých“ vín

„Lidé jsou dnes mnohem rozmazlenější. Už jim není jedno, co a za kolik jim člověk nalije. Začínají mít o víně slušné povědomí, což mě těší,“ říká majitel Flavours a importér David Kuchař, jenž svým vínem zásobuje nejlepší tuzemské restaurace. Ví o tom své z praxe, snaží se přesvědčovat hoteliéry, jimž dodává, aby to s cenami vína nepřeháněli, jak u nás bývá zvykem. Z prostého důvodu: lidé pak místo jedné lahve klidně vypijí i dvě a všichni tak víc vydělají.

Nemá smysl Flavours jakkoli definovat podle původu vína. Můžete tu v podstatě pít cokoli dobrého z celého světa; nemálo vín Kuchař sám dováží, jiná nakupuje od ostatních dovozců.

V jeho vinotéce tak můžete pít veltlínské z Wachau od Global Wines, ale také italská přírodní vína od pražského italského restauratéra Riccarda Lucqueho. Spolu sedíme pro změnu u lahve toskánské Argentiery, jednoho z nejlepších takzvaných „supertoskánců z Bolgheri“, za majitelem podniku ale vidím i lahev Château Margaux ročník 1983.

Kromě běžných vín totiž Kuchař stále více obchoduje s „velkými“ víny hlavně z Bordeaux, v podstatě je dnes dvorním dodavatelem některých miliardářů i multimilionářů. Na tento exkluzivní segment se zaměřuje jeho nový projekt iDeal Wines.

Nejde ale samozřejmě jen o nejdražší vína. Kuchař mi dává ochutnat lucemburské šumivé víno za 200 korun vyrobené tradiční šampaňskou metodou, protože se prý rozhodl eliminovat stále módnější prosecco.

Důvodem není samotné známé italské víno; jeho celosvětový comeback ale znamená i to, že si jeho producenti stále více diktují obchodní podmínky.

„Měl jsem velkou akci pro banku a potřeboval jsem hned prosecco. Italský výrobce mi ale řekl, ať počkám, že zrovna naložili kamiony pro Ameriku a Čínu,“ vysvětluje Kuchař. Majitel Flavours proto dobře ví, jak to vypadá, když se fakt bohatí lidé fakt zblázní do vína – pak za ně měsíčně klidně utratí statisíce a pořád chtějí víc.

Poslední módou mezi bohatými tuzemskými byznysmeny je, že společně létají soukromými letadly do Francie, klidně i do slavného Château Petrus. „Co je nejvíc? Nejvíc je top víno v top ročníku ve zralosti,“ říká Kuchař. Je to skoro telepatie: právě mu totiž volá jeden z největších négociantů (nákupčích vína) z Bordeaux. Majitel vinotéky se snaží stará vyhlášená vína nakupovat přímo na místě, protože tam mají garantovaný původ i kvalitu. Svět je poslední dobou stále plnější padělků, ale přímo u vinařů t o obvykle nehrozí: ti mívají viněty s příslušným ročníkem v trezoru, takže i staré lahve pak vypadají jako nové.

Zralost, o níž Kuchař mluví, samozřejmě nepotěší jen u nejdražších vín: mnohdy k radosti úplně postačí mnohem levnější lahev. Třeba piemontská Barbera d’Alba, jež má tu smůlu, že ji vždy suverénně zastíní slavné Barolo pocházející z úplně stejných zamlžených kopců pohoří Langhe. Od svého vinaře Kuchař proto do vinotéky například koupil i karton Barbery d’Alba 2004. „To je víno v absolutní zralosti, které člověka také vždy potěší,“ usmívá se, zatímco otvírá lahev.

Ne náhodou: starší červené už ztratilo svou pověstnou kyselost a po téměř třinácti letech chutná elegantně hebce, přesto ale pořád plně.

Právě v Piemontu je majitel Flavours jako doma: dováží odsud nejen několik Barol, která najdete třeba v michelinském Divinisu Zdeňka Pohlericha, ale i Barbaresco, jemuž se někdy říká mladší bratr Barola. A pokud jde o Toskánsko, další slavný italský vinný region, najdete ve vinohradské vinotéce kromě obligátního Brunella di Montalcino i spoustu toskánských vín a již zmíněných „supertoskánců“, například i vyhlášené Poggio Bestiale.

Před rokem se Kuchař pustil také do záslužného projektu: dostat slušné víno mimo Prahu a větší města, kde se mu pořád tradičně nedaří. Napadlo ho to úplně náhodou, když dostal v noci chuť na dobré víno na šumavské Kvildě, a měl prostě smůlu. Jak úspěšný je v téhle činnosti po roce? „Už mám první instalace vinoték. Kromě Kvildy i v Dobřichovicích nebo Mariánských Lázních,“ vyjmenovává nová místa. A nedávno otevřel Flavours v Brně.

Flavours wine & deli ? Záhřebská 29, Praha 2 ? www.flavours.cz


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče