Fish & chips pro moderní dělníky

30. března 2015, 00:00 - Klára Donathová
30. března 2015, 00:00

I ze smažené ryby a hranolků se dá udělat luxusní jídlo Když mě před více než dvaceti lety nutil táta jíst ve Velké Británii šíleně mastnou rybu s hranolky zabalenou v obyčejném papíru, nechápala jsem, co na ní má. Později se ukázalo, že podobnou „závislost“ a vzpomínky má celá generace rodičů mých vrstevníků, kterým se v roce 1968 podařilo dostat na brigádu do Velké Británie. Fish & chips byly jedno z mála jídel, které si mohli dovolit. Nejen oni. Už desítky let předtím se fish & chips staly nejpopulárnějším jídlem britských pracujících mas. Bílá ryba, většinou treska, smažená v pivním nadýchaném těstíčku, doplněná o štědrou porci širokých bramborových hranolků a misku rozmačkaného hrášku sice původem s britskou kuchyní nemá nic společného, přesto je považována za britské národní jídlo. Fish & chips jsou v Británii poměrně levné, když se dobře připraví, jsou velmi dobré, a co si budeme povídat, smažená jídla opravdu vyvolávají závislost. Takže úspěch je zaručen.

Před dvěma roky se rozhodla přivézt fish & chips do Prahy společnost provozující i nedaleký Zdenek’s Oyster Bar. Nedávno jsem zaslechla něco o změně vlastnické struktury, nicméně Zdenek’s Oyster Bar i Fish & Chips 21 Dlouha St. stále fungují, a to je, oč tu běží. Konkurence v oblasti smažených ryb s hranolky v Praze opravdu není veliká, přesto si troufám tvrdit, že právě restaurace Fish & Chips 21 Dlouha St. je to správné místo, kam se máte vypravit tuhle britskou klasiku ochutnat.

Londýnské metro První, co na Fish & Chips 21 Dlouha St. zaujme, je svérázný interiér. Stěny obložené bílými malými dlaždičkami, které evokují obložení stanic londýnského metra. K tomu disko koule na stropě a několik lustrů se skleněnými cingrlátky. A kdybyste pochybovali, jestli jste v „pravé britské“ restauraci, tak pro jistotu i červená londýnská telefonní budka a pár fotografií Beatles a Rowana Atkinsona. Tohle všechno – na rozdíl od neustále běžící televize na jedné ze stěn – ale dokážu pochopit a svým způsobem se mi to i líbí. Ocenila bych víc prostoru mezi stoly, ale vzhledem k tomu, že restaurace nebývá zdaleka plná, i určitá stísněnost se dá prominout.

Fish & Chips 21 Dlouha St. se snaží udělat z ryby s hranolky tak trochu luxusní jídlo, takže si tu dávají záležet na detailech. Jako odkaz na původní podávání fish & chips v novinovém papíře, které je už od 80. let minulého století v Británii zapovězené, tady najdete třeba dveře s novinovým dekorem. Většina jídel je také podávána na „lůžku“ z falešného novinového papíru, nebo alespoň v kornoutu z téhož materiálu. Já v tom moc praktičnosti nevidím a spíše mě to na talíři obtěžuje, ale na první pohled to vypadá hezky, a soudě podle výrazů okolo sedících hostů, mnohým to dělá radost.

Celým interiérem restaurace se prolíná vůně smažených ryb. Vzhledem k velikosti nebo spíše malosti prostoru si však těžko dovedu představit, že by se tomu dalo nějak efektivně zabránit.

Změny v menu Restaurace nenabízí jen mnohokrát zmiňované fish & chips, ale také polévky, burgery, hotdogy, kuře, ústřice a další mořské plody. Od poloviny března má restaurace nové menu, nicméně pokud jde o samotnou nabídku pokrmů, jedná se o změny spíše kosmetické. Jiná je hlavně cenová politika. Klesly ceny například omáček nebo příloh, na druhé straně už restaurace nenabízí žádná menu ani fish & chips, jejichž název nese. Rybu i přílohu si musíte objednat zvlášť.

Nejvýznamnější změnu jsem zaznamenala u fritto misto (všehochuť – pozn. red.), které jsem ještě týden předtím ochutnala v podobě dvou smažených krevet, dvou smažených sardinek a dvou koleček smažených kalamárů s malou porcí hranolků a citronovou majonézou za 195 korun. Nové menu nabízí za tutéž cenu jen smažené krevety, sardinky a kalamáry bez hranolků a majonézy. Je pravda, že je tam asi o dvě kolečka kalamárů navíc, přesto mi cena přijde poměrně vysoká.

Co se ale nezměnilo, je to, že kromě krevet, sardinek a kalamárů jsou na talíři i dvě smažené hlavy velkých krevet, které ale neobsahují žádné poživatelné části a na talíři pouze překážejí. Ano, díky nim to vypadá, že je toho na talíři víc a že se jedná o něco extra, ale ve skutečnosti to tak úplně není. Zatímco kalamáry i sardinky chutnaly čerstvě a velmi dobře, krevety byly při obou návštěvách nahořklé a znovu si toto jídlo už neobjednám.

Co se mi ale naopak neomrzí, jsou místní fish & chips, kvůli kterým sem vlastně chodím.

Obě složky totiž stojí za to, ryba i hranolky.

Standardně je na výběr tmavá treska, hejk a halibut, další ryby bývají v sezonní nabídce. Já jsem nedávno ochutnala vynikající tresku skrei, s pevným světlým masem, které má údajně díky tomu, že každou zimu putuje z Barentsova moře podél norského pobřeží k Lofotům, kde se množí. Pohyb tresce skrei prý svědčí. Snad je to pravda, protože ryba byla opravdu výjimečně dobrá, těstíčko, které ji pokrývalo, nebylo příliš mastné a hranolky byly tak báječně křupavé, že mi bylo až líto, že jich je tak málo. Vzhledem k tomu, že teď už se objednávají zvlášť, dám si příště větší porci.

Spokojená jsem byla také s denní hráškovou polévkou se špetkou máty a slaninovým chipsem. Už si nepamatuji, zda obsluha označila polévku za krém, ale struktura hrášku byla v polévce znát a bylo to velmi příjemné. Dojem trochu kazil tukem nasáklý vedle podávaný toast.

Naopak varovat musím před kuřecími křídly v tempuře, která se objevila na novém menu. Křídla, která jsem pár dní po změně menu dostala, byla neuvěřitelně mastná a myslím, že by se v této podobě hodila vážně spíš do britského fastfoodu než do restaurace, která se snaží původně fastfoodová jídla pozvednout na mnohem vyšší úroveň.

Vyšší ceny nápojů O „vyšší úrovni“ se dá mluvit také v případě cen nápojů. Restaurace nabízí výjimečný výběr láhvových piv, nejen britských, ale například i z některých českých minipivovarů, ochutnat tu můžete i britský cider, který se k rybě dobře hodí, ale připravte se, že zaplatíte nad očekávání hodně. To samé lze říci i o vínech. Na druhé straně za přiměřenou cenu dostanete točený Budvar a na požádání zdarma džbán vody, takže se cenami nápojů nenechte odradit.

K obsluze nemám ani zvláštní připomínky, ani na ni nemůžu pět žádnou chválu. Obsluhující mladí muži vše přinesou a odnesou, na dotaz vám vysvětlí jakoukoli položku v menu, ale chybí jim alespoň trochu proaktivní přístup. Když však víte, že si chcete dát smaženou tresku s hranolky a k ní třeba vynikající tzatziki, nic víc než přinést a odnést vlastně nepotřebujete.

hodnocení

autentické fish & chips

zajímavé prostředí

vyšší ceny nápojů

Fish & Chips 21 Dlouha St. Dlouhá 21, Praha 1 tel.: 606 881 414 www.fishandchipsprague.cz Otevírací doba: Ne–Čt 11.00–00.00, Pá–So 11.00–05.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Rybí polévka • 85 Kč • Treska tmavá • 155 Kč • Halibut • 185 Kč • Hejk • 195 Kč • Hovězí burger • 185 Kč • Rybí burger • 165 Kč • Hot dog 21 st, coleslaw salát • 95 Kč • Kuřecí křídla v tempuře • 95 Kč • Kalamáry v těstíčku • 145 Kč • Krevety v tempuře • 270 Kč • Cibulové kroužky • 55 Kč • Smažený uzený sýr • 85 Kč • Hranolky velké • 65 Kč • Variace listových salárů s cherry rajčátky • 85 Kč • Tzatziki • 75 Kč

Výběr z nápojového lístku Bílá vína • Serrocielo DOC 2012, 0,75 l • 540 Kč • Cutizzi DOCG 2012, 0,75 l • 590 Kč Červená vína • Rubra DOC 2011, 0,75 l • 490 Kč • Aglianico dal Re DOC 2010, 0,75 l • 590 Kč Piva • Budvar světlý 12°, 0,5 l • 55 Kč • Bud 16, 7,6 %, 0,33 l • 60 Kč • Two Tales Brewing Bohemian Pale Ale 6,5 % • 90 Kč • Meantime Raspberry Wheat 5 %, 0,33 l • 125 Kč Nealko • Coca Cola, 0,2 l • 50 Kč • Mattoni, 0,33 l • 50 Kč • 100 % Coconut water, 0,35 l • 95 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdo vlastní naše pojišťovny?
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?
Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?
Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik
Auta
VW Arteon je sice moderní, ale výkonem na starší Passat CC…
Kvíz: Znáte tyto přezdívky modelů aut nebo jiných dopravních prostředků?
Galerie: Kdo je konkurencí pro šestiválcový Stinger GT? Nová Kia mnoho soupeřů nemá
Nové Audi A7 Sportback už je jen hybrid. A zatím bez dieselu
Kia Stinger oficiálně přijela na český trh. Je to auto, které má velký potenciál
Technologie
GeForce GTX 1070 Ti už se objevují na fotografiích, prosáklo skóre v 3DMarku
Cnews FM: Microsoft vydal Windows 10 Fall Creators Update [podcast]
Vyšel Total Commander 9.10. Co je nového?
Philips začíná upgradovat své televizory na Android 7.0, na rozdíl od Sony ale ne všechny
Bitcoin na novém rekordu. Právě pokořil cenu 6000 dolarů
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít