Menu Zavřít

Firmy v Česku přehlížejí rizika

14. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Consulting ČS

BRAND24

PRAHA (myš) - Firmy podnikající v České republice málo řídí rizika. Více než čtvrtina podniků má zavedena pouze minimální opatření ke snížení rizik. Vyplývá to z průzkumu společnosti Consulting České spořitelny, provedeného pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy a zaměřeného na oblast řízení rizik.
„Firmy jsou každodenně vystavovány nejrůznějším rizikům. Jejich řízením čili omezováním prostřednictvím ekonomicky efektivních opatření lze předcházet negativnímu dopadu havárií či jiných nečekaných událostí na hospodaření a celkové fungování společnosti,“ uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR. Významné společnosti prý řídí rizika pouze ze 43 procent. Průzkum dále ukázal, že společnosti s majoritním zahraničním vlastníkem kladou na řízení rizik mnohem vyšší důraz a řídí rizika v průměru z 55 procent. Naopak převážně české společnosti řídí rizika v průměru jen ze 39 procent.
Senior konzultant Consultingu ČS Petr Šmíd míní, že firmy si často ani nejsou vědomy některých klíčových rizik, kterým jsou vystaveny, případně jejich dopad nedoceňují. „Měly by však analyzovat svá klíčová rizika a zavést opatření, která dopad rizik omezí. Společnosti, které rizika efektivně řídí, dosahují dlouhodobě lepších hospodářských výsledků,“ dodal.
Řízení rizik významně snižuje rizikovost podnikatelského prostředí. Z výsledků průzkumu vyplývá, že firmy, které alespoň částečně zavedly řízení rizik, považují podnikatelské prostředí v ČR za rizikové pouze z poloviny, zatímco firmy, které svá rizika neřídí, ho vnímají mnohem hůře a považují ho za rizikové ze dvou třetin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).