Menu Zavřít

FENCLŮV CUKR NESLADÍ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Agrární trh

PRAHA – Ústavní soud zrušil minulý týden vládní nařízení, jímž byla loni zavedena regulace trhu s cukrem. „Rozhodnutí respektuji, nicméně bytostně s ním nesouhlasím, reagoval ministr zemědělství Jan Fencl.

Takzvaný cukerní řád byl zatím jediným systémem regulace agrárního trhu, který Česko přejalo po vzoru Evropské unie, a tuzemští podnikatelé ho většinou chtějí. Stížnost k Ústavnímu soudu podal Cukrovar Vrdy, který ministerstvo do systému nezařadilo. Soudci potvrdili, že nařízení nemá oporu v české legislativě. V zásadě nešlo o to, že by řád byl protiústavní, ale nebyl uplatněn v souladu se zákonem. Fencl dodal, že další nařízení, které by už mělo být průchozí, se chystá vydat 1. října. Do té doby se mají podnikatelé chovat , jako by zrušené nařízení platilo.

Do Cukrovaru Vrdy se pustil mluvčí ministerstva Pavel Kovář: „Jsme přesvědčeni o tom, že se prokáže solidnost a moudrost všech pěstitelů a drtivé většiny cukrovarníků, že udrží nastavený stav regulace do schválení nového nařízení vlády. Samozřejmě tuto solidnost neočekáváme od stěžovatele, který se i do těchto chvil choval vůči svým partnerům neseriózně a porušoval platné nařízení tím, že kvótu „B pro cukr určený na export prodával na vnitřním trhu.

BRAND24

Zástupci cukrovaru se podivili, proč jsou káráni za nedodržování nařízení, které soud zrušil. Ředitel Otakar Moťka žádá od ministerstva písemnou omluvu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).