Menu Zavřít

Extraliga zahájena

21. 5. 2002
Autor: Euro.cz

V Čeladné odehrána první třetina základní části

BRAND24

Zlomový je letošní rok i pro soutěž klubových družstev. Poněkud předpotopní formát spočívající ve dvou golfem přesycených víkendech, kde záleželo na okamžité formě družstev a schopnosti hráčů „zahrát“ na jednom konkrétním hřišti, nahrazuje formát nový. Nejvyšší soutěž klubových družstev nastupuje novou éru, ve které je kladen důraz na dlouhodobou kvalitu družstev a adaptabilitu hráčů na různých typech hřišť a v různých podmínkách. Celý systém je také mnohem přitažlivější pro diváky.
Nový formát soutěže klubových družstev, což je nejprestižnější soutěž pro kluby a jejich reprezentační družstva, se jmenuje liga a svým způsobem kopíruje formát vrcholných soutěží ve fotbale nebo hokeji. Deset nejkvalitnějších družstev hraje v nejvyšší vrstvě této soutěže nazvané Extraliga. V základní části nového formátu hrají v průběhu sezony a pokaždé na jiném hřišti šestičlenná družstva tři dvoukolové turnaje na rány. V letošním ročníku Extraligy hraje deset družstev podle výsledků z loňska.
Nejhorší výsledek ve družstvu se každé soutěžní kolo škrtá a ostatní výsledky se sčítají. Po těchto třech dvoukolech (šesti osmnáctkách) se podle ran určí pořadí pro následující play off osmi družstev. Play off by letos mělo být dramatičtější než kdykoliv předtím. Je rozloženo do dvou víkendů - jeden je vyhrazen čtvrtfinále a druhý semifinálovým a finálovým bojům. V novém formátu v souboji dvou družstev se bude hrát více utkání než doposud. V celodenním boji se hrají čtyřhry - foursomy (dva hráči s jedním míčem) i fourbally (dva s dvěma míči) - a všichni poté ještě hrají své utkání jednotlivců. Tato část herního systému je podobná Ryder Cupu, nejnapínavější formě týmové soutěže v golfu. Termín pro čtvrtfinále zatím ještě nebyl určen. Semifinále i finále se hraje v polovině září v Karlových Varech. Většina hráčů bude muset odehrát čtyři osmnáctky ve dvou dnech v největším tlaku jaký na domácí soutěžní půdě existuje.
Věříme, že v nový formát přivede na hřiště i diváky, protože Extraliga je svou týmovou povahou napínavá a v play off bojích hraných na jamky bude k vidění jen ti nejlepší z amatérského golfu u nás. O dramatické boje zatím nikdy nebyla nouze a celoroční snažení celého družstva může rozhodovat jediný putt jednoho hráče na poslední jamce.
První květnový víkend zahájila Extraliga, nejvyšší soutěž českých družstev, svoji základní část. Kromě prestiže z vítězství, sebevědomí do dalších bojů, úpravy hendikepu a co nejvýhodnějšího výchozího postavení pro play-off, se bojuje de facto „o“ dvě poslední místa v základní části, která nepostupují do play off a která posílají své držitele zpytovat svědomí z výsluní extratřídy zpět do první ligy.
Před prvním kolem bylo v napjatém očekávání hned několik týmů, neboť letošní zima byl poměrně bohatá na přestupy. K těm nejvýraznějším patří nečekaný odchod Alana Babického z „rodného“ Karlštejna do GC Čechie a možná ještě nečekanější příchod Davida Zelinky z „rodného“ Erpetu na Karlštejn. Z Karlštejna, loňského vítěze mistrovského titulu, odešel i Tomáš Ševčík, rovněž do GC Čechie a Michal Dvořák, který ohlásil svou profesionalizaci. Všichni zúčastnění i pozorovatelé si asi začínají uvědomovat, že sportovní úroveň a prestiž klubu má svou hodnotu a má tedy smysl ji svědomitě a systematicky budovat.
První kolo základní části se letos odehrálo na novém a obtížném hřišti v Čeladné. Hrálo se za hezkého počasí v poměrně silném větru a na celistvých, roční době odpovídajících greenech.
V Čeladné zvítězili – a po prvním kole vedou - muži z Čechie, kteří poslednímu Slavkovu nadělili neuvěřitelných 101 ran. V mnohem vyrovnanější ženské části se po prvním kole usadily na špici ženy z Mariánských Lázní o jedinou ránu před favoritkami z GC Praha.
Druhé kolo je na pořadu první červnový víkend v Poděbradech, které po relativně dlouhé Čeladné mají zcela jiný charakter, takže uvidíme.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).