Menu Zavřít

Exotika v malostranském sklepě

23. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Místo sombrera čekají hosty kvalitní typické pokrmy

Poslední dobou se v Praze objevily snad všechny styly kuchyní. V různých formách a na nestejné úrovni. Vedle asi nejvíce zastoupené italské se u nás stále důrazněji prosazují ty z latinské Ameriky. Z nich pak především mexická, nejznámější a velice populární nejen v našich končinách.
Já mexickou kuchyni smím a mohu, dokonce rád. Proto, kdykoliv potkám podnik, který ji nabízí a který dosud neznám, bez meškání tam zamířím. Tak se stalo i v případě restaurantu Azteca. Jeden den jsem jej zaregistroval a nejbližší volný večer již sestupoval po hodně strmých schodech do podzemí. Skrývá do „L“ situovaný sklep se solidními kamennými stěnami a cihelným, mělce proklenutým stropem. V jednom křídle mohutný bar s robustním kamenným sloupem, výrazné niky vedoucí k vysoko položeným oknům. Stínidla stropních lustrů s pestrými slunečními výjevy, neon propagující jedno z mexických piv, nepříliš přesvědčivá malba gauča na stěně a pestré obrazce v dlažbě jsou nejpádnějšími připomínkami země, jejíž gastronomii podnik deklaruje. Mobiliář je jinak příliš honosný a příliš evropský.
U malého stolku, takové kavárenské dvojky, kde je taktak místo pro jednoho pojídajícího, jsem obdařen lístkem a včítám se do nabídky. Mám v kuchyni Mexika své favority, proto mi volba nečiní potíže. Rozhlížím se a s překvapením zjišťuji, že i když lokál neleží na žádném z hlavních pěších tahů města, mají zde plno. V pouhých dvou členech obsluhy, kdy se navíc číšník otáčí i za barem, mají co dělat. Ovšem zvládají ten frmol s úsměvem, mají i čas vysvětlit hostu některé nepříliš frekventované názvy.
Jako předkrm jsem zvolil Caborojo Tapas, jsou to houbičky s grilovaným lilkem. Lístek mluví o andaluských houbičkách, zřejmě však jde jen o způsob úpravy, na žampionech – to byly ty houbičky – není nic exotického. Pikantní vůně, pronikavá a vyzývavá, napovídá papriku, rajčata a ostré ingredience. Ozdobu tvoří pár plátků hub čerstvých, bílých jako alabastr. Těm v opozici stojí rudé slunce rajčete a lůžko z listů barevných salátů, na nichž garnitura spočívá. Chuť je naplněním představy o pestré, živé, pikantní kuchyni plné zeleniny. Upravené houby ožívají díky báječné zelenině, kdy jsou paprika s rajčetem oživeny sem tam proloženým prstýnkem malé ostré papričky, pro tuhle kuchyni tolik typické. Právě ty dají pokrmu vzlet a život a to tak intenzivní, že musí v konci nastoupit kolečka lilku, aby utlumila rozmáhající se „meče“, které se snaží dominovat dochuti. Ale závěr se – díky houbám a baklažánu – srovná do atraktivního souzvuku.
Jentaktak dopíjím sklenici a už mám před sebou populární „mexikánskou“ krmi, moji oblíbenou. Chilli noc carne. Tohle zdánlivě jednoduché jídlo, aby bylo tak akorát, vyžaduje koncentraci a zvláště pak citlivou ruku kuchařovu. Snadno se překoření, a potom pomoz pánbůh. Pánev přede mnou však vyhlíží a voní vábně. Trochu temná masa fazolí, masa, cibule, česneku a slušného zástupu koření, ve které se tu a tam mihne tenoučký proužeček jako břitva ostré malé papričky, zaplňuje jen půl pánve. Na druhé coby kontrast v barvě i výrazu chuti, shledávám vrstvu jen lehce solí upravené rýže. Po prvním soustu zjišťuji, že rýže jako eliminátor případné přetažené peprnosti fazolí nebude třeba. Maso – oproti tradici jsem si poručil panenku – spolu s fazolemi dokonale udrží ostatní elementy v kázni a chtěných mantinelech. Jídlo je pikantní, ale ne tak, aby pikant ochromil pohárky a nenechal vyniknout i ostatním přítomným složkám. Maso si podrželo šťávu a získalo na výrazu, fazole zdaleka nejsou moučné. Do vějíře chutí se nenásilně, znatelně však a přiměřeně vetřely všechny ingredience, které obstarávají onu nezaměnitelnou stopu iberských pokrmů. Chilli, alespoň dva druhy pepře, česnek, salza i jalapeños byly udrženy na oprati jen tak povolené, aby se ukázaly, ne ale zdivočely. Vše možná připraveno jen trochu moc nasucho, lžička dvě té báječné omáčky, která vznikne při vaření, by sousto posunula ještě výše.
Neumím mexické „sladkoviny“, proto jsem jako dezert zvolil všude mimořádně doporučovaný a zřejmě i populární medovník. Šlo o tentýž zákusek připravený mimo podnik, jimiž je zásobována spousta pražských restaurací. Viděno pod tímto úhlem jde o ověřený, zdařile komponovaný produkt, kterým, dáte-li si jej kdekoliv, neriskujete a nemáte pocit zklamání. Ale ani se vám nechce freneticky řičet nadšením.
Pět set a devadesát korun, tolik mi servírka předepsala k úhradě, je částka zcela akceptovatelná. Tím spíše, když podnik nad omračující poncha či sombrera, do kterých by navlékal hosty, staví na typičnosti a kvalitě podávaných pokrmů.

Azteca - Mexican Restaurant & Bar
Říční 9, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 257 327 389, e-mail: j.vesela@mistral.cz, www.azteca.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00–24.00 (kuchyně 11.00– 23.30)
  • Počet míst: 70-80
  • Kuchyně: mexická
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Mexiko, USA

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku
Chilli con Queso 200g - papričky jalapeňos a chipotle zapečené se sýrem a smetanou 100 Kč
Sopa Azteca - Mexická fazolová polévka s tortilami 35 Kč
Ensalada Jvarez - salát z čerstvých kapií s kapary a olivami 100 Kč
Enchiladas de Culiacan - pšeničné tortily plněné masovou směsí a sýrem – Vegetariánská 110 Kč
Chimichangas - tortila usmažená do křupava plněná Vámi vybranou směsí masa,
podávaná se smetanovou salsou a guacamoli – Roštěná 155 Kč
Paela Manciova - pro štíhlou linii: šafránová rýže s mořskými plody a domácí rajčatovou omáčkou 210 Kč
Cortésův Meč 300g - výborné biftečky z panenské svíčkové na velkém špízu a proložené
díly grilovaného kukuřičného klasu. Vše je na vašem stole flambováno tequilou Pepe Lopez 280 Kč
Losos Tereón 200 g - grilovaný losos s listovým špenátem 230 Kč
Velký zeleninový grilovaný talíř s polentou 140 Kč
Mexicana Chihuahua - mexický čokoládový puding přelitý karamelem a ozdobený čerstvým ovocem 65 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku
Bohemia demi sec 0,75 l 160 Kč
Muškát Moravský 0,7 l 150 Kč
Chablis 0,7 l 700 Kč
Bianco di Soave 0,7 l 290 Kč
Rose D´Anjou 0,75 l 270 Kč
Rulanské Modré 0,7 l 160 Kč
Chianti 0,75 l 330 Kč
Western Cellars Red 0,75 l – California 300 Kč
Tarapaca Cabernet Sauvignon 0,75 l 350 Kč
Bordeaux 0,7 l 650 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).