Menu Zavřít

Exnáměstkyně Legierská obžalována

29. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Nevýhodná směna nemovitostí

BRAND24

Bývalá ekonomická náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Yvonne Legierská byla obžalovaná ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku. Před soudem se bude zodpovídat ze směny budov ministerstva za jiné pozemky s rakouskou firmou WSF Delta z roku 2006. Někdejší náměstkyni exministra Zdeňka Škromacha (ČSSD) hrozí až deset let vězení.
Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc podalo žalobu na firmu WSF Delta. Za údajně nevýhodnou směnu paláce v Lannově ulici za jiné nemovitosti chce vrátit 114 milionů korun. Žalobě bude čelit také soudní znalec, který budovy hodnotil.
Na případ podezřelé výměny lukrativní budovy v Lannově ulici, v centru Prahy a na nábřeží Vltavy za budovu ve Vysočanech a pozemky ve Veleslavíně jako první upozornil před dvěma roky týdeník EURO. Směna tehdy proběhla bez veřejného výběrového řízení a náměstkyně Legierská odmítla odpovědět (EURO 4/2006), jací soudní znalci nemovitosti pro ministerstvo oceňovali. „Je to nesmírně výhodná transakce pro tento stát, nic za tím nehledejte,“ řekla tehdy. Nejvyšší kontrolní úřad ale dospěl k závěru, že stát na směně prodělal 137 milionů korun, a že navíc existuje důvodné podezření ze spáchání trestného činu nepravdivého znaleckého posudku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).