Menu Zavřít

EU vyhověla Klausovi

30. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Lisabonská smlouva

Nejvyšší představitelé Evropské unie schválili minulý čtvrtek pro Česko výjimku z Listiny základních práv EU. Prezident Václav Klaus si ji vyžádal ještě předtím, než jako poslední v unii připojí svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu. Podle prezidentova kancléře Jiřího Weigla oznámí Klaus své rozhodnutí, zda smlouvu podepíše, brzy po rozhodnutí českého Ústavního soudu (ÚS). Ten posuzuje, zda je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem. Verdikt vynese ÚS nejdříve 3. listopadu, na kdy naplánoval své další jednání k této záležitosti.

BOX:
Text české výjimky z aplikace Listiny základních práv EU

Protokol o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v České republice:

Hlavy států či vlád 27 členských států Evropské unie, s ohledem na přání vyjádřené Českou republikou a s respektem k závěrům Evropské rady, se dohodly na následujícím protokolu:

Článek 1
Protokol číslo 30 o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v Polsku a ve Spojeném království se bude vztahovat také na Českou republiku.

Článek 2
Název, preambule a operativní část protokolu číslo 30 budou upraveny tak, aby odkazovaly na Českou republiku, stejně jako odkazují na Polsko a Spojené království.

BRAND24

Článek 3
Tento protokol bude připojen ke Smlouvě o Evropské unii a ke Smlouvě o fungování Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).